Θύματα λεκτικής βίας οι νοσηλευτές

Ερευνα δείχνει ότι το 60% δέχεται φραστικές επιθέσεις (κυρίως από γιατρούς) ακόμη και στο χειρουργείο

Ερευνα δείχνει ότι το 60% δέχεται φραστικές επιθέσεις (κυρίως από γιατρούς) ακόμη και στο χειρουργείο

Αντιμέτωποι με σχόλια σεξουαλικής φύσης, βρισιές και προσβολές από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται έρχονται ακόμη και μέσα στο χειρουργείο οι νοσηλευτές – κυρίως, οι γυναίκες! Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν προέρχεται μόνο από γιατρούς αλλά και από συναδέλφους τους!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ

Οσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των χειρουργείων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 3ης Επιστημονικής Διημερίδας Ουρολογικής Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος, σε παρουσίαση με τίτλο «Οι λέξεις πονάνε: Οι νοσηλευτές αντιμέτωποι με τη λεκτική κακοποίηση στον χώρο του χειρουργείου». Οι νοσηλεύτριες του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Μαύρα Τουρίκη και Μερόπη Κουτουρίνη παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 60% των νοσηλευτών δέχεται φραστικές επιθέσεις την ώρα της εργασίας του – κυρίως, από γιατρούς!

Υποτιμητικά σχόλια

«Η λεκτική κακοποίηση ή λεκτική βία είναι μορφή εργασιακής βίας και εκφράζεται με βρισιές, προσβολές, σαρκασμούς, ειρωνείες, απειλές, κυνισμό, υποτιμητικά ρατσιστικά ή σεξουαλικά σχόλια, που σκοπό έχουν να υποτιμήσουν το άτομο. Πρόκειται για τη συνεχή και σκληρή επίθεση προς την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του εργαζομένου. Οι πρώτοι που την ασκούν είναι οι γιατροί και μετά οι συνάδελφοι. Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητο να ενημερωθούν για το φαινόμενο της εργασιακής παρενόχλησης και ειδικά της λεκτικής κακοποίησης, να αναζητήσουν κατάλληλες πηγές στήριξης για να το αντιμετωπίσουν και να πιέσουν, ώστε να υπάρξει ποινικοποίηση του φαινομένου» επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- στην παρουσίαση.

Πάντως, οι γιατροί χαρακτήρισαν υπερβολικά τα στοιχεία και επισήμαναν ότι οι συνθήκες στο χειρουργείο είναι άκρως πιεστικές. «Το να πεις σε κάποιον νοσηλευτή στη διάρκεια ενός κρίσιμου χειρουργείου να φέρει πιο γρήγορα ένα χειρουργικό εργαλείο δεν είναι λεκτική βία» σχολίασε γιατρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ