Χιλιάδες τόνοι από το θαλασσινό του Θερμαϊκού εξάγονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Χιλιάδες τόνοι από το θαλασσινό του Θερμαϊκού εξάγονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Εως και 20 ευρώ μπορεί να κοστίσει στα γκουρμέ εστιατόρια του εξωτερικού ένα πιάτο με το περίφημο μπλε καβούρι που αλιεύεται στον Θερμαϊκό Κόλπο!
Ο πληθυσμός του, που έως πριν από λίγο καιρό είχε σχεδόν εξαφανιστεί, ανέκαμψε, δίνοντας την ευκαιρία της εξαγωγής χιλιάδων τόνων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και το Βέλγιο.
Το μπλε καβούρι πωλείται… χρυσό και αποτελεί περιζήτητο έδεσμα για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Ενώ δίνεται από τους ψαράδες του Θερμαϊκού Κόλπου στην τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, ένα γκουρμέ πιάτο με κριθαράκι και… μισό (!) μπλε καβούρι μπορεί στον κατάλογο ενός ακριβού εστιατορίου να έχει τιμή πάνω από 20 ευρώ! Και όχι άδικα, αφού όσοι έχουν δοκιμάσει τον εκλεκτό μεζέ μιλούν για μία γεύση που μοιάζει πολύ με εκείνη του αστακού, ενώ ποιοτικά είναι πολύ ανώτερη από του κοινού καβουριού.
Το μπλε καβούρι έκανε την εμφάνισή του στον Θερμαϊκό Κόλπο τη δεκαετία του ’60.
Από το Μέριλαντ
Λέγεται ότι το άγνωστο σε πολλούς είδος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον κόμβο του Μέριλαντ «κολλημένο» στα κήτη ποντοπόρων εμπορικών πλοίων. Ο γόνος του βρήκε ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό, όπου τα νερά είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες από τις εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Τις επιχειρηματικές δυνατότητες του μπλε καβουριού αντιλήφθηκαν τα αδέλφια Θοδωρής και Βασίλης Κράβας, που στέλνουν κάθε χρόνο, έπειτα από μεταποίηση, 200 τόνους μπλε καβουριού στην Αμερική και 100 στην Ευρώπη. Μπλε καβούρι τρώνε μετά μανίας και οι Κινέζοι σε ολόκληρο τον κόσμο και γι’ αυτό υπάρχει στις Chinatowns των χωρών του εξωτερικού.