«Υποβάθμιση» για τύπο όγκου θυροειδούς

Αναταξινόμηση για κακοήθειες σε μαστό, θυρεοειδή και προστάτη

Αναταξινόμηση για κακοήθειες σε μαστό, θυρεοειδή και προστάτη

Χαράς ευαγγέλια για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο που έχουν εμφανίσει έναν συγκεκριμένο τύπο όγκου στον θυρεοειδή, καθώς διεθνής ιατρική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τύπος αυτός τελικά δεν είναι καρκίνος.
Το ιατρικό πόρισμα και η επίσημη υποβάθμιση της κατάστασης θα γλιτώσουν πολλούς ασθενείς από την αφαίρεση τους θυρεοειδούς αδένα αλλά και από θεραπείες που δεν είναι αναγκαίες, όπως αυτή με ραδιενεργό ιώδιο.

Τα συμπεράσματα όπως επίσης και τα δεδομένα που οδήγησαν σε αυτά δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «JAMA oncology» την περασμένη εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα πορίσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως σοβαρά επιχειρήματα για όσους υποστηρίζουν την αναταξινόμηση ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αλλοιώσεων στον μαστό και τον προστάτη.

Ο «υποβαθμισμένος» όγκος είναι ένα μικρό εξόγκωμα στον θυρεοειδή που περιβάλλεται από μια κάψουλα ινώδους ιστού. Ο πυρήνας του μοιάζει με καρκίνο, αλλά τα κύτταρα δεν έχουν ξεφύγει από την κάψουλά τους και, σύμφωνα με την ιατρική ομάδα, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς, που ακολουθείται από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, είναι περιττή αλλά και βλαβερή. Οι ερευνητές, μάλιστα, μετονόμασαν τον συγκεκριμένο όγκο, αφαιρώντας τη λέξη «καρκίνωμα» από την επιστημονική ονομασία του.

Πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι η αναταξινόμηση του όγκου έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Για χρόνια υπήρξαν, επίσης, εκκλήσεις για υποβάθμιση μικρών αλλοιώσεων στον μαστό, στον πνεύμονα και τον προστάτη, μεταξύ άλλων, και για την εξάλειψη του όρου «καρκίνος» από την επιστημονική ονομασία τους.

Σύμφωνα με τον δρα Barnett S. Kramer, διευθυντή του τμήματος πρόληψης καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι πολλοί από τους όρους που χρησιμοποιούμε δεν ταιριάζουν με την κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου». Οπως τόνισε, μάλιστα, ο δρ Kramer, το να αποκαλείς διάφορες αλλοιώσεις καρκίνο οδηγεί σε περιττές και επιβλαβείς θεραπείες.

Ηδη, πάντως, σε μεγάλα ιατρικά κέντρα πολλοί ασθενείς με τους συγκεκριμένους όγκους του θυρεοειδούς λαμβάνουν λιγότερο επιθετικές θεραπείες. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό δεν αποτελεί ακόμα τον κανόνα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ