Λυκίσκος και μπίρα κατά της παχυσαρκίας

Πώς το συστατικό της xanthohumol βοηθά να ρυθμιστεί σημαντικά το μεταβολικό σύνδρομο

Πώς το συστατικό της xanthohumol βοηθά να ρυθμιστεί σημαντικά το μεταβολικό σύνδρομο

Στον λυκίσκο και στην μπίρα εντόπισαν οι επιστήμονες βιοχημείας και βιοφυσικής του πανεπιστημίου Oregon State ένα συστατικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση θεραπείας και φαρμακευτικών ουσιών για ρύθμιση των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Το συστατικό αυτό ονομάζεται xanthohumol και σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια εμφάνισε εντυπωσιακά αποτελέσματα, στη μείωση της χοληστερίνης μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, στο πείραμα χορήγησαν σε ποντίκια, τα οποία τρέφονταν με ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή δίαιτα, υψηλή δόση xanthohumol και διαπίστωσαν: Κατά 80% πτώση των επιπέδων LDL ή κακής χοληστερόλης στο αίμα, πτώση των επιπέδων ινσουλίνης κατά 42% και συρρίκνωση της ιντερλευκίνης IL-6 -που αποτελεί βιοδείκτη φλεγμονής- κατά 78%. Εντυπωσιακό εύρημά τους ήταν ότι με την ίδια διατροφή και χωρίς τη χορήγηση της xanthohumol κάποια από τα ποντίκια εμφάνισαν 22% αύξηση του σωματικού βάρους τους. Ερμηνεύοντας τα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα φλαβονοειδή αυξάνουν την κατανάλωση οξυγόνου από τον οργανισμό, επιταχύνοντας έτσι τον ρυθμό μεταβολισμού με δραστικές επιπτώσεις στον έλεγχο του βάρους, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης PCSK9 στο αίμα, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Συμπληρώματα

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επίπεδα του συστατικού που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα είναι εξαιρετικά υψηλά και δεν θα μπορούσαν να προσληφθούν απλώς με κατανάλωση μπίρας, αφού ένας άνθρωπος θα έπρεπε να πίνει 1.750 λίτρα την ημέρα για να λάβει την αναγκαία ποσότητα του συστατικού του λυκίσκου. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια ποσότητα που μπορεί να χορηγείται με συμπλήρωμα διατροφής εφόσον διαπιστωθεί η ασφάλεια κατανάλωσής της από τον άνθρωπο.

Το μεταβολικό σύνδρομο εκδηλώνεται με σειρά συμπτωμάτων, όπως συσσώρευση κοιλιακού πάχους, ανεβασμένα επίπεδα λιπιδίων, υψηλή αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσανεξία στη γλυκόζη. Τα αίτια πίσω από την ανάπτυξή του είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και γενετικοί παράγοντες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ