Ανακάλυψαν εξωπλανήτες που μοιάζουν πολύ με τη Γη

Εξωπλανήτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν ζωή ανακάλυψε σε κοντινή απόσταση από τη Γη διεθνής ομάδα αστρονόμων

Εξωπλανήτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν ζωή ανακάλυψε σε κοντινή απόσταση από τη Γη διεθνής ομάδα αστρονόμων. Οι πλανήτες, τρεις τον αριθμό, κινούνται γύρω από το μικρό πολύ ψυχρό άστρο Trappist-1, που έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο του Δία και περίπου το ένα όγδοο του Ηλιου μας, και βρίσκονται σε απόσταση 39-40 ετών φωτός από τη Γη.

Επιστήμονες από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Γεωφυσικής του πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν την ανακάλυψη με το μικρό ρομποτικό βελγικό τηλεσκόπιο TRAPPIST, διαμέτρου μόλις 60 εκατοστών, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Ιδια θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που καθιστά τους εξωπλανήτες πιθανούς υποψήφιους για τη φιλοξενία ζωής είναι το μέγεθος και η θερμοκρασία τους, που είναι παρόμοια με της Γης.

Δεδομένου ωστόσο ότι η μάζα και η σύστασή τους παραμένει άγνωστη, οι ειδικοί δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Περισσότερες απαντήσεις ως προς αυτό θα πάρουν μέσα από μελλοντικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερα τηλεσκόπια, που θα διερευνήσουν τυχόν ύπαρξη ατμόσφαιρας ή νερού στην επιφάνειά τους, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες να «κατοικούνται».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ