Ερχονται πακέτα τσιγάρων με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Φωτογραφίες καρκινοπαθών σε τελευταίο στάδιο και άλλες εικόνες που προκαλούν σοκ θα «στολίζουν» στο εξής τα νέα πακέτα τσιγάρων

Φωτογραφίες καρκινοπαθών σε τελευταίο στάδιο και άλλες εικόνες που προκαλούν σοκ θα «στολίζουν» στο εξής τα νέα πακέτα τσιγάρων, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή δύο μεγάλων καπνοβιομηχανιών κατά της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες Philip Morris International και British American Tobacco προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά των νέων κανόνων που προβλέπει η κοινοτική οδηγία 2014/44, η οποία επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες τη χρήση σοκαριστικών, αποτρεπτικών εικόνων στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού. Η νομοθεσία έχει ήδη ψηφιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και την Ιρλανδία, και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, ενώ σύντομα έρχονται αντίστοιχα πακέτα τσιγάρων και καπνού και στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει την προσαρμογή του εθνικού δικαίου σε όσα προβλέπει η αυστηρή κοινοτική νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, η οδηγία 2014/44 επιβάλλει την ομοιομορφία στα πακέτα των τσιγάρων και προβλέπει ότι η προειδοποίηση για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα πρέπει να είναι ορατή και μετά το άνοιγμα του πακέτου και να συνοδεύεται από «δυσάρεστες» έγχρωμες φωτογραφίες και στις δύο πλευρές. Επίσης, απαγορεύει τη χρήση αρωμάτων στα καπνικά προϊόντα. Το ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η οδηγία «δεν έχει ξεπεράσει το όριο αυτών που είναι αποδεκτά και απαραίτητα» και απέρριψε τους ισχυρισμούς των εταιριών ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ε.Ε. περί πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών σημάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ