Ο άγνωστος μικρόκοσμος

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο οργανισμοί στη Γη, με τους επιστήμονες να γνωρίζουν το ένα χιλιοστό του 1%

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο οργανισμοί στη Γη, με τους επιστήμονες να γνωρίζουν το ένα χιλιοστό του 1%

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στο Διάστημα, η διαπίστωση ότι γνωρίζουμε μόλις το ένα χιλιοστό του 1% των οργανισμών που κατοικούν στη Γη αν μη τι άλλο σοκάρει.

Κι όμως. Σύμφωνα με έρευνα βιολόγων του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, η Γη μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο είδη οργανισμών και μικροοργανισμών από τους οποίους το 99,999% παραμένει άγνωστο!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέι Τ. Λένον, αναπληρωτή καθηγητή, συνδύασαν τράπεζες δεδομένων μικροβίων, φυτών και ζώων από κυβερνητικές, ακαδημαϊκές και επιστημονικές πηγές ιδιωτών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη συλλογή του είδους. Συνολικά τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν πάνω από 5.600.000 μικροσκοπικά και μη μικροσκοπικά είδη από 35.000 περιοχές του πλανήτη, τόσο της ξηράς όσο και των ωκεανών, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

«Η εκτίμηση του αριθμού των ειδών στη Γη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη Βιολογία» δήλωσε ο Λένον, προσθέτοντας ότι η μελέτη τους «συνδυάζει τις μεγαλύτερες διαθέσιμες βάσεις δεδομένων με οικολογικά μοντέλα και νέους οικολογικούς κανόνες για τη βιοποικιλότητα, πράγμα που μας επέτρεψε να έχουμε μια νέα και πιο αξιόπιστη εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών των μικροβίων στον πλανήτη μας».

Μέχρι πρόσφατα η εκτίμηση του αριθμού των μικροβιακών ειδών στη Γη ήταν ουσιαστικά αδύνατη, όμως αυτό άλλαξε χάρη στη νέα τεχνολογία γενετικής ανάλυσης που παρέχει ένα νέο ισχυρό εργαλείο υπολογισμών. Ο σχεδόν αδιανόητος αριθμός του 1 τρισεκατομμυρίου οργανισμών και μικροοργανισμών δεν είναι και τόσο αδιανόητος, αν σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνουν αόρατες διά γυμνού οφθαλμού μορφές ζωής, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες.

Τεράστια πρόκληση

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) δείχνουν πάντως πως ο εντοπισμός κάθε μικροβιακού είδους στη Γη είναι μια αδιανόητα τεράστια πρόκληση. Ενδεικτικό είναι ότι το πρόγραμμα Earth Microbiome Project, μια παγκόσμια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες απ’ όλα τα πεδία, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει λιγότερα από 10.000.000 είδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ