Φρένο στον δευτερογενή καταρράκτη

Πρωτοποριακή μέθοδος με τη χρήση νέου τύπου ενδοφακών

Πρωτοποριακή μέθοδος με τη χρήση νέου τύπου ενδοφακών

Τον τρόπο να σταματήσουν την εμφάνιση του δευτερογενούς καταρράκτη, γνωστού και ως «θόλωση του οπίσθιου περιφακίου του ματιού», πιστεύουν ότι βρήκαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη επιπλοκή της επέμβασης καταρράκτη, που εμφανίζεται -σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς- περίπου στο 10% των ασθενών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Στη διάρκεια της εγχείρησης καταρράκτη ή φακοθρυψίας, οι χειρούργοι τοποθετούν έναν τεχνητό διαυγή φακό ή ενδοφακό στη θέση του φυσικού φακού του ματιού που έχει υποστεί θόλωση. Συχνά, όμως, κύτταρα από το περιφάκιο, δηλαδή τη μεμβράνη που αφήνουν οι χειρούργοι ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ο ενδοφακός μετά την αφαίρεση του καταρράκτη, εξαπλώνονται στο πίσω μέρος του τεχνητού φακού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός «ψευδοκαταρράκτη», όπως συχνά χαρακτηρίζεται. Σήμερα, η θόλωση του οπίσθιου περιφακίου αντιμετωπίζεται με λέιζερ. Ομως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, καθώς οι επεμβάσεις λέιζερ αναμένεται να γίνουν όλο και πιο συχνές σε άτομα τρίτης ηλικίας -λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής-, είναι σκόπιμο να εξαλειφθεί η επιπλοκή που ταλαιπωρεί και κοστίζει στους ασθενείς.

Για τον λόγο αυτό ερευνητές από το πανεπιστήμιο East Anglia σε συνεργασία με την οργάνωση Fight for Sight δοκίμασαν με επιτυχία μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει αραίωση του αυξητικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιείται στη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να αποτρέπει τα κύτταρα του περιφακίου να εισβάλλουν στο οπίσθιο μέρος του φακού. Επίσης προβλέπει τη δυνατότητα το υγρό του ματιού να μπορεί να κινείται γύρω από τον τεχνητό φακό, ώστε να τον «καθαρίζει» από τέτοια κύτταρα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνητών φακών.

Τώρα οι ειδικοί θέλουν να ελέγξουν κατά πόσο είναι δυνατό σε αυτούς τους νέους φακούς να ενσωματωθούν παράγοντες αντί-VEGF, όπως ονομάζονται οι παράγοντες που αναστέλλουν την αγγειογένεση μετά την επέμβαση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε ήδη στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports», ενώ οι ειδικοί αναμένεται να παρουσιάσουν τα επόμενα στάδια της έρευνάς τους στο ετήσιο συνέδριο της Association for Research and Opthalmology, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Σιάτλ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ