Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

ΠΟΕΣΥ: Γιατί επιμένει ο Κατρούγκαλος;

Τα συμπεράσματα μετά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και την εμμονή που δείχνει για την κατάργηση του αγγελιόσημου

Τα συμπεράσματα μετά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και την εμμονή που δείχνει για την κατάργηση του αγγελιόσημου

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντάσσει τα Ταμεία των δημοσιογράφων στο νέο Υπερταμείο, χωρίς καν να προκύπτει έστω κάποιο δημοσιονομικό όφελος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τονίζοντας ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τελευταία συνάντησή τους δεν ήταν σε θέση να αιτιολογήσει την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ.

Την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή για το ζήτημα του Ταμείου αλλά και για την κατάργηση του βασικού πόρου του, του αγγελιοσήμου, αρκέστηκε μόνο στο στερεότυπο ότι το πρώτο γίνεται για λόγους «ισονομίας και δικαιοσύνης» και το δεύτερο «επειδή το ζητούν οι δανειστές». Επιπλέον ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν εξηγεί γιατί η κυβέρνηση έλαβε μια τόσο σημαντική απόφαση για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αφήσει στον δρόμο χωρίς περίθαλψη και επικούρηση περίπου 18.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη.

Κρατική χρηματοδότηση

Η τρόικα, την οποία επικαλείται ο υπουργός, έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στον περιορισμό των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ομως, στην περίπτωση των Ταμείων Τύπου συμβαίνει το ακριβώς το αντίθετο!
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και η μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν άμεσα το ελληνικό κράτος με πρόσθετες δαπάνες, από τις οποίες ως σήμερα απαλλάσσεται.
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά τις εργοδοτικές εισφορές η κατάργησή του θα επιβαρύνει και το Δημόσιο, το οποίο με την ιδιότητα του εργοδότη (ΕΡΤ, ΑΠΕ, γραφεία Τύπου κ.τ.λ.) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εφεξής πλήρεις εργοδοτικές εισφορές.
Από την άλλη, η κατάργηση του αγγελιοσήμου και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζομένους στον Τύπο θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθη αύξηση των απολύσεων προσωπικού. Ποια είναι λοιπόν αυτή η τόσο επιβεβλημένη ανάγκη, διερωτάται η ΠΟΕΣΥ, που σε μια χώρα με δείκτη ανεργίας στο 24% εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις με μόνο βέβαιο αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργασίας;

Ευθεία επίθεση κατά των δημοσιογράφων

Αμετανόητο χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς θεωρεί ότι επιχειρεί με ευθεία επίθεση κατά του δημοσιογραφικού κόσμου να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, ο κ. Κατρούγκαλος διαψεύδεται από τη σκληρή πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι ότι:

Το 45% των δημοσιογράφων είναι ήδη άνεργοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πορεύονται σε συνθήκες διαρκούς ανασφάλειας. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αυξηθεί και άλλο η ανεργία.
Τα Ταμεία Τύπου δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αντίθετα, ενισχύουν τις δομές της ασφάλισης, συνεισφέροντας στο ΑΚΑΓΕ.
Με την κατάργηση των Ταμείων φορτώνει σε όλους τους φορολογουμένους ένα επιπλέον κόστος τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ τον χρόνο.
Υφαρπάζει τα αποθεματικά των Ταμείων, που προέκυψαν από νοικοκυρεμένη διαχείριση, για να καλύψει μαύρες τρύπες του θνησιγενούς ταμείου που θέλει να δημιουργήσει.
Το Υπερταμείο μαζί με όλους τους εργαζομένους οδηγεί και τους ανθρώπους της ενημέρωσης σε φτωχοποίηση και τελική εξαθλίωση.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση δεν υπάρχει με τους ανθρώπους των ΜΜΕ υπό ομηρία. Καλεί δε όλους τους εργαζομένους να αγωνιστούν ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο «λαιμητόμος» που σφαγιάζει την κοινωνία, την ενημέρωση και τη δημοκρατία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...