Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Χρώματα και «αρώματα» από το Περιβόλι της Παναγίας

Ο ζωγράφος και γραφίστας Χρήστος Μπαλούκος μεταφέρει στον καμβά εικόνες της καθημερινής ζωής στο Αγιον Ορος χρησιμοποιώντας μόνο μία σπάτουλα

Με εργαλείο του μια μικρή σπάτουλα μεταφέρει στον καμβά τις εικόνες που «φυλακίζει» στην καρδιά και στο μυαλό του κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Αγιον Ορος ο ζωγράφος και γραφίστας Χρήστος Μπαλούκος. Οι πίνακες που φιλοτεχνεί με την πρωτότυπη τεχνική του έχουν αγαπηθεί από τους μοναχούς στο Περιβόλι της Παναγίας, οι οποίοι φιλοξενούν έργα του στα κελιά τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Η φήμη του 39χρονου ζωγράφου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, αφού ήδη Ρώσοι και Σέρβοι έχουν γίνει υποστηρικτές της τέχνης του. Οπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Μπαλούκος, όλα ξεκίνησαν όταν πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του, την επίσκεψη στο Αγιον Ορος. «Ηταν 2003, όταν βρέθηκα εκεί πρώτη φορά. Από τότε πηγαίνω κάθε χρόνο, όποτε μου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Οι φωτογραφίες, οι πληροφορίες που για χρόνια συγκέντρωνα, καθώς και όσα διάβαζα μέσα από βιβλία αφιερωμένα στο Ορος εκείνη την πρώτη μου φορά μετατράπηκαν ξαφνικά σε πηγή έμπνευσης. 34twq3ert 5Ο,τι έβλεπα ήθελα να το ζωγραφίσω!» αναφέρει ο ίδιος στην «Espresso» και προσθέτει: «Αρχικά, ζωγράφιζα σε ακουαρέλα και αρκετά χρόνια μετά ξεκίνησα και στον καμβά. Μάλιστα, πολλά από τα μυστικά τα διδάχτηκα από τους σπάνιους καλλιτέχνες καλόγερους που ζουν στο Αγιον Ορος και στον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργούν κομψοτεχνήματα υψηλής ζωγραφικής τέχνης».

Από τότε μέχρι σήμερα, ο 39χρονος ασχολείται καθημερινά με την τέχνη που έχει μετατραπεί σε αγχολυτικό μέσο για εκείνον. Τα έργα που έχει φιλοτεχνήσει με πολλή αγάπη και σεβασμό είναι αμέτρητα.

Τεχνική

«Η διαδικασία που ακολουθώ είναι ιδιαίτερη για μένα. Δεν ξεκινάω ποτέ, αν πριν δεν έχω διαβάσει μια προσευχή, ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας ή αν δεν κάψω λίγο λιβάνι. Οι στιγμές για μένα είναι ιερές, γι’ αυτό προσπαθώ πάντα την ώρα που θα ζωγραφίσω να είμαι ψυχή τε και σώματι δοσμένος εκεί. Εχω αποφασίσει να σηκώνομαι αρκετά νωρίς το πρωί, όταν η σύζυγός μου και το παιδί μας κοιμούνται, ή να ζωγραφίζω αργά το βράδυ».

Εκτός από τα υπέροχα τοπία του Αγίου Ορους, στους πίνακές του απεικονίζονται οι μονές και τα κελιά των μοναχών, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητά τους. «Τα πάντα με εμπνέουν, όταν βρίσκομαι εκεί. Είναι μεγάλη χαρά για μένα οι στιγμές που καθόμαστε μαζί με τους μοναχούς και ζωγραφίζουμε. Μετά τόσα χρόνια, γνωρίζω πάρα πολλά πρόσωπα, που με τιμούν με τη φιλία και τον σεβασμό τους. Μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας και την αγάπη μας για τον Θεό» εξηγεί ο Χρήστος Μπαλούκος και αποκαλύπτει μικρά μυστικά της τέχνης του: «Η αγάπη για τον ευλογημένο αυτόν τόπο ήταν τόσο έντονη, που δεν έφτανε το προσκύνημα μία ή δύο φορές τον χρόνο. Επειτα από πολλά χρόνια καθημερινής αναζήτησης, εκατοντάδων δοκιμών με πλήθος υλικών, κατέληξα στη ζωγραφική με λάδια, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μια εντελώς περιορισμένη χρωματική παλέτα 3+2 χρωμάτων, κανένα διαλυτικό μέσο, καθόλου πινέλα και μόνο μια μικρή σπάτουλα».

Φτιάχνει και σκηνικά θεάτρου

Εκτός από τη ζωγραφική, ο 39χρονος δημιουργεί και κάθε λογής προσκλητήρια, ενώ συνεργάζεται και με πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. «Η βασική μου δουλειά είναι τα προσκλητήρια, ενώ γραφιστικά έχω κληθεί να δημιουργήσω και πολλά πράγματα για σίριαλ. Τώρα τελειώνω κάτι που θα δούμε στο “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”, ενώ έχω συνεργαστεί και με άλλα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν είχα δημιουργήσει και σκηνικά για θεατρικά έργα» λέει ο Χρήστος Μπαλούκος, τα έργα του οποίου γίνονται αντικείμενα θαυμασμού από χιλιάδες επισκέπτες και στο Κυριακό των Καυσοκαλυβίων Αγίου Ορους.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...