Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ,...

Αν ο Κώστας Νικούλι ήταν ποδοσφαιριστής ποιος θα ήταν; Ποιο είναι...

3+1 δίαιτες στη… ζυγαριά πριν από τις παραλίες!

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και τα μαγιό φιγουράρουν και πάλι στις βιτρίνες, πλανάται το σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα: «Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για εμένα;»

df54t34yt45ytΤώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και τα μαγιό φιγουράρουν και πάλι στις βιτρίνες, πλανάται το σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα: «Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για εμένα;» Η Βρετανίδα ειδική σε θέματα απώλειας βάρους δρ Σάλι Νόρτον βάζει στο μικροσκόπιο τέσσερις δημοφιλείς διαιτητικές προσεγγίσεις και σταχυολογεί τα υπέρ και τα κατά τους. 

► ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Είναι ένα από τα καλύτερα διατροφικά πλάνα, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Οι αρχές της προβλέπουν κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, μείωση των ποσοτήτων κόκκινου κρέατος αλλά και επεξεργασμένων τροφίμων και του αλατιού. Από την άλλη, μεσογειακά πιάτα είναι και η πίτσα και οι μακαρονάδες, αλλά δεν ανήκουν στη μεσογειακή δίαιτα που στόχο έχει την απώλεια βάρους.

*ΥΠΕΡ: Περιέχει καλή ισορροπία υδατανθράκων, είναι φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και ψάρια. Επίσης είναι φτηνή και εύκολη πρακτικά, αφού περιλαμβάνει πραγματικά, βασικά τρόφιμα εποχής που μπορεί κάποιος να βρει χωρίς πολύ ψάξιμο.

*ΚΑΤΑ: Το μόνο μικρό μείον αυτής της δίαιτας είναι ότι πρέπει κάποιος να μαγειρεύει μόνος του τα γεύματα, γιατί το φαγητό έξω έχει πάντα περισσότερα και χειρότερα λιπαρά από αυτά που προβλέπονται.

► ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΑ

Παραδοσιακά, μια από τις πιο κοινές διαιτητικές πρακτικές, την οποία όλοι μας έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή. Η βασική αρχή της είναι ότι από το πιάτο πρέπει να εκλείπουν τα περισσότερα, αν όχι όλα τα λιπαρά, τα οποία αντικαθίστανται από περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα.

*ΥΠΕΡ: Οι περισσότερες διατροφικές επιλογές βρίσκονται σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

*ΚΑΤΑ: Αν και προτείνεται εδώ και χρόνια η δίαιτα χαμηλών λιπαρών, στην πραγματικότητα έχει πολύ λαθεμένη επιστημονική βάση, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για έναν υγιή εγκέφαλο αλλά και για την ανάπτυξη του σώματος.

Στην πραγματικότητα ο αποκλεισμός των λιπαρών από τη διατροφή μπορεί να μας έχει προκαλέσει περισσότερα αρνητικά από θετικά αποτελέσματα, καθώς μας έχει κάνει να τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Επιπλέον, οι χαμηλών λιπαρών επιλογές στο σούπερ μάρκετ είναι τρόφιμα πολύ επεξεργασμένα.

► ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ 

Αρχικά αυτή η δίαιτα προοριζόταν για τους πάσχοντες από διαβήτη, αφού κατευθύνει σε επιλογές τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι διασπώνται πιο αργά στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι δεν εκτινάσσεται το σάκχαρο που προκαλεί τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αλλά και κατάρρευση του σακχάρου, που στη συνέχεια προκαλεί μεγαλύτερη λιγούρα για γλυκά.

*ΥΠΕΡ: Πολλά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πιο υγιεινά, ενώ μεταβολίζουν το λίπος πιο αποτελεσματικά.

*ΚΑΤΑ: Μπορεί αυτή η προσπάθεια να ωθήσει και σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως για παράδειγμα τα τσιπς, που έχουν πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από τις κανονικές πατάτες.

► ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις πιο… celebrities δίαιτες, όπως η Ατκινς και η Ντουκάν. Αν και αυτό το διαιτητικό πλάνο είναι καταρχάς εντάξει, καθώς κόβοντας κάποιους υδατάνθρακες κόβεις μοιραία σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αποκλείουμε μια ομάδα που αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Για την ακρίβεια, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνουμε το 50% των θερμίδων μας από τους υδατάνθρακες. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν κάποιος ακούει υδατάνθρακες, το μυαλό του πηγαίνει στο ψωμί, στα μακαρόνια και τα μπισκότα, και όχι στα λαχανικά και τα ολικής άλεσης.

*ΥΠΕΡ: Η κατάργηση των υδατανθράκων βοηθάει στην απώλεια βάρους, γιατί έτσι οι περισσότεροι κόβουν τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε σάκχαρα και τα πολύ επεξεργασμένα, δηλαδή το βούτυρο και τη μαρμελάδα που πάει με το ψωμί, και τις σος που πάνε στα μακαρόνια.

*ΚΑΤΑ: Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος αυτό το πρόγραμμα για πολύ καιρό, καθώς πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν υδατάνθρακες.

Οι καλοί υδατάνθρακες βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρουν την αίσθηση του κορεσμού, ενώ προσφέρουν και ίνες που είναι απαραίτητες, δεδομένου ότι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά 30 γραμμάρια από αυτές.

+ Δημητριακά και ζαρζαβατικά

Ολες οι δίαιτες έχουν κάποιο χρήσιμο στοιχείο που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Μένει να το βρούμε. Φάτε με μέτρο απ’ όλα, μειώστε τους υδατάνθρακες, καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης, αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και επιλέγετε ζαρζαβατικά και φρούτα εποχής. 

+ Η στέρηση δεν είναι αποτελεσματική 

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι καμία συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι καλύτερη από την άλλη σε βάθος χρόνου. Καμία δίαιτα δεν έχει αποτέλεσμα, αν την αντιμετωπίζουμε ως μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα του περιττού βάρος. Καμία δίαιτα δεν λειτουργεί, αν δεν μπορεί να ενταχθεί στις συνήθειες της οικογένειάς μας και στις απαιτήσεις της δουλειάς και των άλλων υποχρεώσεών μας. Τέλος, καμία δίαιτα δεν μπορεί να αποδώσει όταν μας στερεί τρόφιμα που αγαπάμε γιατί, όταν υποχωρήσει η πειθαρχία, θα επικρατήσει η μανία.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...