Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Ελαιόλαδο και πολλά οφέλη στον οργανισμό

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Ακόμα μία έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι το ελαιόλαδο παραμένει το πλέον υγιεινό είδος λαδιού, ακόμα κι όταν τεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα, σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια, που παρουσιάζουν αυξημένη τοξικότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ερευνητές του De Montfort University στο Λέστερ της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοαναλυτικής Χημείας και Χημικής Παθολογίας Martin Grootveld, εξέτασαν στο εργαστήριό τους δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων ελαιολάδου, ηλιελαίου, καλαμποκέλαιου, κραμβέλαιου, άλλων φυτικών ελαίων, βουτύρου και λαρδιού, και ανέλυσαν το περιεχόμενό τους. Η ομάδα διεξήγαγε επίσης ένα παράλληλο πείραμα, κατά το οποίο υπέβαλαν όλα αυτά τα είδη ελαίων σε θερμοκρασία βρασμού.

Τα αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με τον Grootveld, εντυπωσιακά. Το ηλιέλαιο, το οποίο θεωρούνταν πιο υγιεινή επιλογή, ήταν μακράν το χειρότερο, αφού ακόμα και το λαρδί αποδείχτηκε πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο και τον κοντινό συγγενή του, το καλαμποκέλαιο. Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν τα περισσότερα είδη λαδιού, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, οξειδωθούν, παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεϋδών, η κατανάλωση ή ακόμα και η εισπνοή μικρών ποσοτήτων των οποίων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

Πολυακόρεστα

«Διαπιστώσαμε ότι τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αλδεϋδών. Είναι καλά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε μαγείρεμα ή τηγάνισμα» εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.

Αντιθέτως, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αλδεϋδών, όπως και το βούτυρο, καθώς τα συγκεκριμένα είδη είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι πολύ πιο σταθερά όταν θερμανθούν. «Είναι πολύ λιγότερο απειλητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών συστατικών» πρόσθεσε.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι όμως η διαπίστωση ότι το τηγάνισμα σε ζωικά λίπη, όπως το λαρδί, είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...