Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – To κάμπινγκ για παιδιά ΑμεΑ δεν...

Μια ξεχωριστή δυνατότητα συμπερίληψης και συμβίωσης των τυπικών παιδιών...

Η απάντηση της Χατζίδου για την πεθερά «babysitter»!

Αντέδρασε η Ελένη Χατζίδου, βάζοντας στη θέση τους ορισμένους...

Stefania: Από τη Eurovision στη… ζούγκλα!

Από τη σκηνή της Eurovision για λογαριασμό της Ελλάδας,...

ΗΠΑ: Η μάχη μεγιστάνα να μην του πάρει η γυναίκα του τη...

Σύννεφο πάει το κουτσομπολιό στην υψηλή κοινωνία της Βιρτζίνια...

Ελαιόλαδο και πολλά οφέλη στον οργανισμό

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Ακόμα μία έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι το ελαιόλαδο παραμένει το πλέον υγιεινό είδος λαδιού, ακόμα κι όταν τεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα, σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια, που παρουσιάζουν αυξημένη τοξικότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ερευνητές του De Montfort University στο Λέστερ της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοαναλυτικής Χημείας και Χημικής Παθολογίας Martin Grootveld, εξέτασαν στο εργαστήριό τους δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων ελαιολάδου, ηλιελαίου, καλαμποκέλαιου, κραμβέλαιου, άλλων φυτικών ελαίων, βουτύρου και λαρδιού, και ανέλυσαν το περιεχόμενό τους. Η ομάδα διεξήγαγε επίσης ένα παράλληλο πείραμα, κατά το οποίο υπέβαλαν όλα αυτά τα είδη ελαίων σε θερμοκρασία βρασμού.

Τα αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με τον Grootveld, εντυπωσιακά. Το ηλιέλαιο, το οποίο θεωρούνταν πιο υγιεινή επιλογή, ήταν μακράν το χειρότερο, αφού ακόμα και το λαρδί αποδείχτηκε πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο και τον κοντινό συγγενή του, το καλαμποκέλαιο. Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν τα περισσότερα είδη λαδιού, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, οξειδωθούν, παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεϋδών, η κατανάλωση ή ακόμα και η εισπνοή μικρών ποσοτήτων των οποίων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

Πολυακόρεστα

«Διαπιστώσαμε ότι τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αλδεϋδών. Είναι καλά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε μαγείρεμα ή τηγάνισμα» εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.

Αντιθέτως, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αλδεϋδών, όπως και το βούτυρο, καθώς τα συγκεκριμένα είδη είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι πολύ πιο σταθερά όταν θερμανθούν. «Είναι πολύ λιγότερο απειλητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών συστατικών» πρόσθεσε.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι όμως η διαπίστωση ότι το τηγάνισμα σε ζωικά λίπη, όπως το λαρδί, είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρώην αστυνομικός και σταρ του ΤikΤok: Σεξομανής & κοκάκιας

Εθισμένος στην κοκαΐνη αλλά και στο σεξ φέρεται ότι...

Παναγιώταρου στο Nammos της Μυκόνου χωρίς ρετούς

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου μπορεί να έχει κάνει τη Μύκονο...

Τραγικό τέλος για τον γιο του καπετάν Ανδρέα Ζέππου

Χτυπημένος από τον καρκίνο, με δύο μαρτυρικούς μήνες να...

Το Airbnb του «Ντάνου» στη Σκιάθο και το ξενοδοχείο στο Θησείο του Κατσούλη

Είναι οι πιο γνωστοί και δημοφιλείς νικητές του «Survivor»,...

Ποιους «τσακώσαμε» στη Μύκονο

Διακοπές στο νησί των ανέμων κάνει η Μαρία Μπεκατώρου,...

Νεφέλη Λιβιεράτου in love στη Λέρο

Εναν μεγάλο έρωτα βιώνει η Νεφέλη Λιβιεράτου, κόρη του...

Σωτηρία Δεμίρογλου: Η νικήτρια του τελευταίου «Power of Love» κατακεραυνώνει το κανάλι του Φαλήρου

Κατακεραυνώνει τον Σκάι η νικήτρια του τελευταίου κύκλου του...

Τρυφερό «κλικ» από το μαιευτήριο για την Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Την απόλυτη οικογενειακή ευτυχία βιώνει τον τελευταίο καιρό η...