Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Το μεγάλο κόλπο!

► Επενδυτικό fund «έφαγε» 500.000.000 € από αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, εφοπλιστές και επιχειρηματίες
► Πέντε συλλήψεις χθες στην Αθήνα

Σε πέντε συλλήψεις στην Αθήνα και την Πελοπόννησο οδήγησε το διεθνές αστυνομικό «σαφάρι» από μεγάλες υπηρεσίες του κόσμου για απάτη-μαμούθ με fund που φέρεται ότι «έφαγε» 500.000.000 ευρώ από επενδυτές. Ως εξαπατηθέντες εμφανίζονται Ελληνες, Ουκρανοί και Αγγλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ακόμη και υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων!

Οι άνδρες της Ασφάλειας έβαλαν χειροπέδες στον γνωστό χρηματιστή και αναγνωρισμένο σύμβουλο επενδύσεων Γεώργιο Δασκαλέα και τον συνεργάτη του, επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Ιωάννη Λίτινα. Μαζί τους συνελήφθησαν οι σύζυγοί τους και ακόμη μία γυναίκα, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή. Ολοι κατηγορούνται για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο κύριος και η κυρία Δασκαλέα έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα αντικρούσουν τις σε βάρος τους κατηγορίες μόλις λάβουν γνώση και αξιολογήσουν το υλικό της δικογραφίας» είπε ο συνήγορος του ζεύγους Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Δαιδαλώδες σύστημα

Το μεγάλο κόλπο φέρεται ότι στήθηκε μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα offshore εταιριών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και οι επενδυτές είχαν κεφάλαια κυρίως στο fund του Δασκαλέα στην Ουκρανία. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα φαίνεται ότι ήταν γνωστός Ελληνας εφοπλιστής, ο οποίος, όταν αντιλήφθηκε πως έριχνε τα χρήματά του σε «πηγάδι χωρίς πάτο», απαίτησε να του αποδοθεί το κεφάλαιό του, με αποτέλεσμα να γλιτώσει έτσι ένα μεγάλο μέρος του.

Στη δικογραφία, εκτός από τους συλληφθέντες, αναφέρονται άλλα 25 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός μάνατζερ και η ιδιοκτήτρια εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου. Ο 47χρονος Γιώργος Δασκαλέας ξενιτεύτηκε πριν από μερικά χρόνια με τις βαλίτσες του γεμάτες περγαμηνές στον τομέα του real estate. Εφτασε στην Ουκρανία, όπου «έλυνε κι έδενε» ο άμεσος συνεργάτης του και πρόξενος. Αμέσως άνοιξαν επενδυτικό γραφείο και άρχισαν να προσεγγίζουν Ουκρανούς βιομηχάνους και τραπεζίτες, στους οποίους υπόσχονταν αποδόσεις ύψους 3% στην αγορά ξένου συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου. Ο Δασκαλέας φέρεται ότι ίδρυσε παράλληλα επενδυτική εταιρία και στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας παραφρασμένο τον τίτλο άλλης εταιρίας επενδύσεων που ήταν καθ’ όλα νόμιμη, ενώ δημιούργησε τρία funds και άρχισε να ανοίγει καταθετικούς λογαριασμούς στις Παρθένους Νήσους.

Η έφοδος

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δουλειές πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, καθώς τουλάχιστον 40 Ουκρανοί μεγαλοβιομήχανοι και πολιτικοί είχαν επενδύσει στο fund. Μάλιστα, τον Μάιο του 2013 ο Δασκαλέας τιμήθηκε με το βραβείο «Ανθρωπος της Χρονιάς 2012» σε μια λαμπρή τελετή στο Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού στο Κίεβο! Κάποια στιγμή αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το επενδυτικό γραφείο του στην Αγία Παρασκευή της Αττικής. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέλασαν από αυτό μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής. Η αρχή του τέλους ήρθε έπειτα από έφοδο που έκανε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ουκρανίας στα γραφεία του 47χρονου επενδυτή, αναζητώντας κονδύλια χρηματοδότησης της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ουκρανοί αστυνομικοί ανακάλυψαν έγγραφα που αποδείκνυαν τελικά πυραμιδική σχέση στις επενδύσεις και κενά στην απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, τα οποία ήταν δυσδιάκριτα, καθώς κατατίθεντο μέσω των offshore.

Μετά τις αποκαλύψεις δεκάδες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ακόμη και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων άρχισαν να χάνουν τον ύπνο τους! Οι Αρχές της Ουκρανίας ενημέρωσαν την Ασφάλεια Αττικής, τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας FSB (πρώην KGB), τη βρετανική Scotland Yard, το FBI και την Αστυνομία της Κύπρου. Στο μεταξύ, από τις αρχές του 2016 οι καταγγελίες έπεφταν βροχή και στις ελληνικές Αρχές ασφάλειας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στα χέρια των εισαγγελέων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...