Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Ρεζίλι η Ελλάδα

► Για πρώτη φορά (από το 2004) εκτός τελικού με την απευθείας ανάθεση του Διονύση Τσακνή
► Πόντιοι: «Αίσχος και παρωδία το τραγούδι»
► Η sexy Αρμένισσα και η wannabe Beyonce

Από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού μας ήρθε το… Grexit. Οι Argo και το «Utopian Land» κατάφεραν αυτό που κανείς εκπρόσωπός μας δεν είχε «πετύχει» από το 2004, οπότε καθιερώθηκε το σύστημα των ημιτελικών: Να αφήσουν την Ελλάδα εκτός τελικού της Eurovision!

ΑΠO ΤΗΝ
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

Η επιλογή του Διονύση Τσακνή να «χρίσει» τους Europond, που εν μία νυκτί βαφτίστηκαν Argo, το συγκρότημα που θα μας εκπροσωπούσε στον 61o διαγωνισμό στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με απευθείας ανάθεση αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη, και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσω των social media ζητούσαν προχθές την παραίτηση (!) του προέδρου της ΕΡΤ.

g46ey46y4e6y 4

Ακόμη και οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού – όπως το www.oikotimes.com – αναρωτήθηκαν σε ρεπορτάζ τους αν ο Τσακνής θα δηλώσει παραίτηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του.

Αγγλικά με κακή προφορά

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η Eurovision είναι από τα πιο εμπορικά «προϊόντα» της κρατικής τηλεόρασης και κάθε χρόνο σημείωνε εξαιρετική τηλεθέαση, ωστόσο φέτος τα ποσοστά ήταν τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα. Συγκεκριμένα, ο α’ ημιτελικός -με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου- έπιασε 22,8% στο γενικό σύνολο και 27,1% στα νεανικά κοινά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο Ελλήνων εκφωνητών, του Γιώργου Καπουτζίδη και της Μαρίας Κοζάκου, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Οσο για την εμφάνιση της ελληνικής αποστολής; Αν και η γκρίνια για την επιλογή του «Utopian Land» είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το τραγούδι, η Μαρία Λυραράκη, που επιμελήθηκε την παρουσία της αποστολής μας επί σκηνής έκανε ό,τι μπορούσε για να… σώσει την κατάσταση.

Ωστόσο, εκτός από το ίδιο το τραγούδι, με τους αγγλικούς (με πολύ κακή προφορά) και τους ποντιακούς στίχους, εκείνο που σχολιάστηκε από Ελληνες και ξένους τηλεθεατές και χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ήταν οι ενδυματολογικές επιλογές των μελών των Argo. Οι δύο κοπέλες του γκρουπ, η Χριστίνα Λαχανά και η Maria Elbrus, φόρεσαν λευκές ολόσωμες φόρμες που θύμιζαν έντονα εκείνη που επέλεξε η Ελενα Παπαρίζου στη διοργάνωση του 2001, όταν τραγουδούσε το «Die for you» με τους Antique.

Οι άνδρες του συγκροτήματος, αλλά και ο χορευτής Βασίλης Ρόξενος (ο οποίος έβγαλε την μπλούζα του, αποκαλύπτοντας ένα ζωγραφισμένο δέντρο στην καλογυμνασμένη πλάτη του) προκάλεσαν σχόλια με τις… βράκες στο χρώμα της άμμου, που είχαν ως στόχο -αλλά δεν τον πέτυχαν- να θυμίσουν παραδοσιακές ποντιακές στολές. «My Big Fat Greek Trousers» σχολίασε, μάλιστα, στο twitter το… γιουροβιζιονικό account του BBC!

Η Ελλάδα -μέχρι και πέρυσι-, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία είναι οι χώρες που δεν έλειψαν ποτέ από τελικό της Eurovision από το 2004 (με το σύστημα των ημιτελικών), ενώ η χώρα μας ήταν απούσα από πέντε διαγωνισμούς (1975, 1982, 1984, 1986 και 2000) για αντικειμενικούς λόγους (οικονομική στενότητα, χαμηλό επίπεδο της διοργάνωσης). Το 1999 αποκλειστήκαμε λόγω κακής επίδοσης προηγούμενων ετών.

Πόντιοι: «Αίσχος και παρωδία το τραγούδι»

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις των Ποντίων, που εξέφρασαν τις αρνητικές κριτικές τους για το χιπ χοπ ποντιακό κομμάτι μέσω μίας εκ των μεγαλύτερων και εγκυρότερων ιστοσελίδων, της www.pontos-news.gr. Στα σχόλια που συνόδευαν την είδηση του αποκλεισμού της χώρα μας πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν «παρωδία» και «αίσχος» το κομμάτι, ενώ άλλοι στάθηκαν στο γεγονός ότι το «Utopian Land» δεν είχε καμία σχέση με την ποντιακή μουσική.

«Ας έστελναν ένα καθαρά ποντιακό τραγούδι για τον ξεριζωμό ή τη Γενοκτονία, μιας και είναι οι μέρες μνήμης. Ας έδιναν ένα μήνυμα κι ας μην έβγαιναν» έγραψε ένας από τους σχολιαστές κάτω από τη σχετική ανάρτηση, ενώ μια κοπέλα σημείωσε ότι «καθαρό ποντιακό δεν ήτανε, ούτε καν την κεμεντζέ δεν ακούσαμε», εννοώντας την ποντιακή λύρα. Από τα πιο σκληρά σχόλια ήταν εκείνο ενός κοριτσιού: «Ναι, ναι, στίπα και βότκα, αυτή είναι η ουτοπία σας. Ρεζιλίκια! Ερασιτέχνες!» έγραψε, αναφερόμενη στους στίχους που ακούστηκαν στο κομμάτι.

Αν και οι Argo έχουν ειδικευτεί στη μουσική του Πόντου, και μάλιστα η παρουσία τους σε παραδοσιακά γλέντια και κοινωνικές εκδηλώσεις είναι έντονη, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να πείσουν τους ποντιακής g46ey46y4e6y 8καταγωγής τηλεθεατές και ακροατές του κομματιού τους, γι’ αυτό και εισέπραξαν απαξιωτικά σχόλια. Κι αν δεν μπορείς να πείσεις τους άμεσους αποδέκτες κι αυτούς που ξέρουν, πώς θα το καταφέρεις άραγε με εκείνους που αγνοούν την παράδοση του Πόντου;

Η sexy Αρμένισσα και η wannabe Beyonce

Eurovision χωρίς αποκαλυπτικές παρουσίες και σέξι θηλυκά δεν γίνεται, γι’ αυτό και κάποιες από τις τραγουδίστριες του α’ ημιτελικού φρόντισαν να εντυπωσιάσουν όχι μόνο με τις φωνητικές ικανότητές τους, αλλά και με την εντυπωσιακή εμφάνισή τους.

Πρώτη και καλύτερη η Ιβέτα Μουκουτσιάν από την Αρμενία, που ανέβηκε στη σκηνή του Globe Arena της Στοκχόλμης και ερμήνευσε το «Love Wave» φορώντας ένα μαύρο κορμάκι με διαφάνεια και μακριά μπέρτα αλά… Catwoman. Η Σάμρα από το Αζερμπαϊτζάν, που πέρασε στον τελικό τραγουδώντας για ένα «Miracle» (θαύμα), θύμισε σε όλους την Beyonce, αφού επέλεξε για τον ημιτελικό ολόσωμη χρυσή φόρμα, σαν αυτές που φοράει συχνά η Αμερικανίδα σούπερ σταρ (και φέρουν την υπογραφή του Βρεττού Βρεττάκου). Με μια αστραφτερή τουαλέτα, η οποία αποκάλυπτε το αριστερό πόδι της μέχρι ψηλά στον μηρό, διάλεξε η Ιρα Λόσκο από τη Μάλτα ως άλλη Αντζελίνα Τζολί, με τους… ανεμιστήρες να φυσούν απευθείας πάνω στο άνοιγμα της δημιουργίας. Η όμορφη ερμηνεύτρια, που κέρδισε μια θέση στον τελικό με το κομμάτι «Walk on water», απέφυγε τις πολλές χορευτικές κινήσεις, αφού σε μερικούς μήνες θα γίνει μαμά.

Από τις πιο νεραϊδένιες παρουσίες ήταν εκείνη της Αυστριακής Ζόε, που τραγούδησε στα γαλλικά, ενώ θύμιζε κάτι μεταξύ… Μπριζίτ Μπαρντό και Λετίσια Κάστα!
_____

Παρά την εντυπωσιακή ερμηνεία του Ρώσου Σεργκέι Λαζάρεφ, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η παρουσία του στη σκηνή θύμιζε εκείνη του περσινού νικητή Μανς Ζέμερλοου, εξαιτίας των visual effects που επιμελήθηκε για τη Ρωσία ο Φωκάς Ευαγγελινός.
 Παρ’ oλίγον διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Αρμένισσα εκπρόσωπος Ιβέτα εμφανίστηκε στο green room με σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι Αζέροι αντέδρασαν και η EBU έκανε παρατήρηση στην αρμενική αποστολή. «Η Eurovision αφορά τη μουσική και όχι την πολιτική» ήταν η τοποθέτηση των Ευρωπαίων διοργανωτών.
Μέχρι και… αστροναύτη ανέβασαν στη σκηνή οι Μολδαβοί, για να πλαισιώσει τη Λίντια Ισάκ. Δυστυχώς δεν ήταν αρκετός για να τους εξασφαλίσει την παρουσία της χώρας τους στον τελικό.
«Φωτιά» πήραν τα social media, κυρίως από τις γυναίκες, με το που εμφανίστηκε στην οθόνη ο πρώην μπασκεμπολίστας εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Φρέντι.
«Ακου να δεις τώρα πώς έχει: Από αυτό το πάρτι μπορεί φέτος να έφυγα νωρίς, αλλά επειδή περνάω πάντα καλά, θα ξαναπάω!» Αυτό ήταν το μήνυμα του στιχουργού Νεκτάριου Τυράκη στο facebook, ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι του Σαν Μαρίνο, το οποίο όμως δεν πέρασε στον τελικό του Σαββάτου.
Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον α’ ημιτελικό είναι οι Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, Αρμενία, Τσεχία (πρώτη φορά σε τελικό), Κύπρος, Μάλτα, ενώ σήμερα στις 22.00 θα γίνει ο β’ ημιτελικός.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...