Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Σύναξη για τον υπεράνθρωπο

Η μυστική συνάντηση 150 επιστημόνων στο Χάρβαρντ για τη δημιουργία γονιδιώματος που θα έχει χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία»

Η μυστική συνάντηση 150 επιστημόνων στο Χάρβαρντ για τη δημιουργία γονιδιώματος που θα έχει χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία»

Ανθρώπινο γονιδίωμα εκ του μηδενός, δηλαδή απόλυτα συνθετικό, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν επιστήμονες, που αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία έγινε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το σχέδιο των περίπου 150 συμμετεχόντων ήδη εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία», στο απώτερο μέλλον. Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βοστόνη και διέρρευσε f4 0στον Τύπο ύστερα από μέρες, καθώς είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο twitter στη διάρκεια της μυστικής συνάντησης.

Oπως το βλέπουν οι ίδιοι οι επιστήμονες, το σχέδιό τους είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι’ αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.

Dna με χημικό τρόπο

Στόχος τους είναι να προχωρήσουν, πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλουχία) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, προκειμένου να συνθέσουν το δικό τους DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχτηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρώπινων όντων, αλλά στην πορεία του δρόμου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Η πρόσκληση, πάντως, που εστάλη για τη μυστική συνάντηση έγραφε ότι αποσκοπεί στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Ομως, ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων (ΝΙΗ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...