Σούπερ ουσία για αρθρώσεις και κατάγματα

Επαναστατικό υλικό εισχωρεί στην περιοχή της πάθησης και διορθώνει τη ζημιά

Πρωτοποριακό υλικό το οποίο θα φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των παθήσεων στις αρθρώσεις αλλά και των καταγμάτων δημιούργησαν Ιταλοί και Βρετανοί ερευνητές.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Πρόκειται για βιοδιασπώμενη υαλοειδή ουσία, στην οποία δίνουν το απαραίτητο κατά περίπτωση σχήμα με χρήση 3D εκτυπωτή, προκειμένου να καλύψει την τραυματισμένη περιοχή.

Το υλικό που ανέπτυξαν ερευνητές από το Università di Milano-Bicocca και το Imperial College του Λονδίνου είναι ένα μείγμα πυριτίου και ειδικών πολυμερών, με κυριότερο την πολυκαπρολακτόνη. Στις εργαστηριακές δοκιμές αποδείχτηκε εύπλαστο, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ανθεκτικό.

«Ποτέ άλλοτε δεν είχε δημιουργηθεί υλικό τόσο ελαστικό και ταυτόχρονα τόσο ανθεκτικό στην πίεση και στο τέντωμα» δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής ομάδας των ερευνητών Laura Chipola.

Εχει επίσης την ιδιότητα να διορθώνει από μόνο του οποιαδήποτε ζημιά υποστεί και να βιοδιασπάται στο εσωτερικό του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου. Αναπαράγει με αυτόν τον τρόπο τις βασικές ιδιότητες που έχουν τόσο οι χόνδροι όσο και τα οστά.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι ερευνητές θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπισης της φθοράς -κυρίως- των χόνδρων των αρθρώσεων αλλά και των καταγμάτων.

3D εκτυπωτής

Πιστεύουν ότι θα βρει εφαρμογή στις αρθρώσεις του γονάτου, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση μηνίσκου, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους για να επιδιορθωθούν βλάβες, αλλά και σε ραγισμένα ή σπασμένα οστά.

Χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτή μπορούν να δώσουν με απόλυτη ακρίβεια στο υλικό το σχήμα που χρειάζεται για να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του χόνδρου ή του οστού, γεμίζοντας το σημείο όπου υπάρχει η ρωγμή ή άλλη βλάβη. Στη συνέχεια το υλικό ενεργοποιεί τα κύτταρα του χόνδρου, ωθώντας τα να πολλαπλασιαστούν και να εισχωρήσουν στους πόρους του. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα του χόνδρου «αποικίζουν» το εσωτερικό του υλικού, το οποίο στη συνέχεια αρχίζει να βιοδιασπάται και να απορροφάται από τον οργανισμό. Οταν η απορρόφησή του ολοκληρωθεί, στη θέση του έχει δημιουργηθεί νέος χόνδρος από τα κύτταρα του ασθενούς, διορθώνοντας τη βλάβη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ