Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

Η Κούπα στα νύχια του Δικέφαλου

Η «Ενωση» σήκωσε το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της, 2-1 τον Ολυμπιακό

Η «Ενωση» σήκωσε το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της, 2-1 τον Ολυμπιακό

Επιμέλεια
Γιώργος Σηφάκης
Χάρης Δάντσης

Η ΑΕΚ είναι η νέα κυπελλούχος Ελλάδος. Η «Ενωση» δεν επέστρεψε απλά για να βρίσκεται στη Σούπερ Λίγκα, αλλά για να κατακτά τίτλους, όπως τον χθεσινό, στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ. Πανάξια ο Στέλιος Μανωλάς και οι παίκτες του κατέκτησαν την κορυφή του Ολύμπου απέναντι στον Ολυμπιακό (2-1), προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη τους το 15ο Κύπελλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν το τρόπαιο όπως θα ήθελαν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγωνιστική απραξία εδώ και έναν μήνα και στα… τερτίπια του Γκιρτζίκη με τις συνεχείς αναβολές.
Στον 7ο ουρανό βρέθηκαν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η υπόλοιπη οικογένεια της ΑΕΚ, μόλις ο Πέτρος Μάνταλος σήκωσε στον αττικό ουρανό την κούπα. Με μία έκπληξη παρέταξε την (τυπικά γηπεδούχο) ομάδα του Πειραιά ο Μάρκο Σίλβα, επιλέγοντας τον Αλαν Πουλίδο αντί του Ιντέγε Μπράουν για τη θέση του σέντερ φορ. Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μανωλάς έδωσε τα γάντια του βασικού στον Ανέστη, ενώ στην αρχική εντεκάδα ξεκίνησε και ο αρχηγός της «Ενωσης» Πέτρος Μάνταλος. Πρωτοβουλία κινήσεων ανέλαβαν από την έναρξη του παιχνιδιού οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας την κατοχή της μπάλας.

Με κεφαλιά Μάνταλου

Πίεσαν για ένα γρήγορο γκολ, όμως δεν βρήκαν τους χώρους για να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα των «κιτρινόμαυρων», που από τη δική τους μεριά επιδίωξαν να χτυπήσουν με αντεπιθέσεις. Μετά τη συμπλήρωση του 30λέπτου, οι παίκτες του «Δικεφάλου» κέρδισαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και στο 39′ άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Μάνταλου, που κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ύστερα από ασίστ του Βάργκας. Το 1-1 με τον Κασάμι -που ξεκίνησε από θέση οφσάιντ- στο 41′ άγγιξαν ο Πειραιώτες, όμως ο Ανέστης κράτησε το «μηδέν».

Για πέναλτι στον Τζεμπούρ (από μαρκάρισμα του Ντα Κόστα) φώναξαν οι «κιτρινόμαυροι», ωστόσο ο Σιδηρόπουλος άφησε σωστά το παιχνίδι να συνεχιστεί. Στο δεύτερο μέρος οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά, απείλησαν με σουτ του Κασάμι, που εξουδετέρωσε ο Ανέστης στο 50′, και ένα λεπτό f100 0αργότερα (51′) σε μια αντεπίθεση ο Τζεμπούρ διπλασίασε τα τέρματα της ΑΕΚ! Από εκεί και πέρα οι παίκτες του Σίλβα προσπάθησαν να ξαναμπούν στο κόλπο της διεκδίκησης του τροπαίου, όμως το γκολ του Τσόρι Ντομίνγκες στο 85′ δεν ήταν αρκετό (δοκάρι είχε ο Μαζουάκου στο 80′). Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαιτησία του Σιδηρόπουλου ήταν εξαιρετική.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουάκου, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (53′ Ιντέγε), Φορτούνης, Φουστέρ (65′ Ντομίνγκες), Ερνάνι (53′ Πάρντο), Πουλίδο.
ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Αρθο, Ντιντάκ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81′ Τζανετόπουλος), Βάργκας (58′ Μπακάκης), Αραβίδης (90+1′ Πέκχαρτ), Τζεμπούρ.

Γκιρτζίκης:Ο υπεύθυνος για τις άδειες εξέδρες ζητάει τα ρέστα

Ξεκάθαρο «καρφί» για τον Σταύρο Κοντονή περιλάμβανε η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη για τον χθεσινό τελικό Κυπέλλου! Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΕΠΟ τόνισε: «Καταρχήν πρέπει να δούμε έναν τελικό με δύο ομάδες αγαπημένες, που θα αγωνιστούν και ο καλύτερος να κερδίσει. Σίγουρα ο σημερινός τελικός δεν είναι αυτό που περιμένουν να δουν οι φίλαθλοι. Επρεπε το γήπεδο να σφύζει από ζωή. Οι υπαίτιοι γι’ αυτό που βλέπουμε σήμερα λείπουν. Θα έπρεπε να είναι εδώ, να δουν τι κατάφεραν. Μιλάω γενικώς για όλους. Γι’ αυτούς που προξένησαν βία, γι’ αυτούς που δημιούργησαν προβλήματα για να φτάσει, επιτέλους, να γίνει σήμερα ο τελικός μετά τόσες αναβολές. Αυτό το ματς θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή τα επόμενα χρόνια και ο τελικός να είναι μια μεγάλη γιορτή».

Θλιβερή χαρακτήρισε την εικόνα του ΟΑΚΑ χωρίς κόσμο ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης πριν από την είσοδό του στο Ολυμπιακό Στάδιο για τον αγώνα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και αξιωματούχος της FIFA σημείωσε: «Λυπάμαι που δεν θα είναι με κόσμο. Ενας τελικός Κυπέλλου σε οποιαδήποτε χώρα είναι γιορτή μόνο με κόσμο. Είναι άψυχος ο αγώνας με άδειο γήπεδο».

**Η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα, όταν οι προσκεκλημένοι του Ολυμπιακού έφτασαν στο γήπεδο. Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση με δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, ο οποίος, μάλιστα, προπηλακίστηκε. Με την έγκαιρη παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και των Αρχών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πάντως, αμέσως μετά, υπήρξε έντονος διάλογος στελέχους της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ με τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Σωτήρη Τριανταφύλλου.

Προκλήσεις σε οπαδούς

f3 5
Απίστευτα πράγματα σε μια χώρα που είναι ευρωπαϊκή. Οι δύο ομάδες πήραν από 35 προσκλήσεις και όμως αυτές πήγαν σε οργανωμένους οπαδούς. Οι οπαδοί, από την αρχή που μπήκαν στις εξέδρες, άρχισαν ένα οχετό ύβρεων ένθεν κακείθεν. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν χειρότερα, χρειάστηκε να υπάρξει ισχυρή αστυνομική δύναμη δίπλα τους, που τουλάχιστον κατάφερε να τους… κρατήσει σε λεκτικές αντιπαραθέσεις και μόνο.

Ετρεξε στον Μανωλά

f4 3

Εξαλλοι πανηγυρισμοί στο ΟΑΚΑ μόλις η ΑΕΚ πέτυχε το 1-0 με τον Μάνταλο. Ολοι οι παίκτες της «Ενωσης» πήγαν στον πάγκο και έγιναν μια αγκαλιά με τον Στέλιο Μανωλά. Ο Μελισσανίδης δε, που δεν είχε ανταλλάξει ούτε ματιά με τον Μαρινάκη, πανηγύρισε σαν μικρό παιδί το γκολ της ομάδας του. Πάντως, μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρξε τίποτα το ιδιαίτερο από τις δύο ομάδες.

** Ο Βασίλης Τοροσίδης δεν ξεχνά ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο και χθες ήταν ο μόνος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο άσος της Ρόμα και πρώην «ερυθρόλευκος» αρχηγός σίγουρα θα έτριψε πολλές φορές τα μάτια του από τη βαρεμάρα που προσέφεραν οι 22 ποδοσφαιριστές στο πρώτο μέρος.

Σίλβα: Δεν γίνεται να περιμένουμε ένα μήνα

Απογοητευμένος ήταν μετά τον χαμένο τελικό ο Μάρκο Σίλβα, κάνοντας λόγο για ντροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς η ομάδα του ήταν έναν μήνα χωρίς επίσημο ματς. «Η χρονιά δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν γίνεται να περιμένουμε έναν μήνα για να παίξουμε στον τελικό. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται βοήθεια. Είναι ντροπή όλο αυτό. Είναι πραγματικά πολύ άσχημο. Πρέπει να μιλήσουμε με τον επικεφαλής του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ο Πορτογάλος κόουτς του Ολυμπιακού πρόσθεσε ότι «εμείς κάναμε σίγουρα κακή εμφάνιση, είχαμε κακή εικόνα, αλλά έχοντας έναν μήνα και παραπάνω να παίξεις σίγουρα δεν μπορείς να αποδώσεις – είναι αδύνατον να αποδώσεις. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την κατάκτηση του τροπαίου».

Πλέον, οι Πειραιώτες θα αρχίσουν σταδιακά να αναχωρούν για τις διακοπές τους, καθώς η προετοιμασία εν όψει της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει νωρίτερα, λόγω των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Από κει και πέρα, συνεχή είναι τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα στη Νορβηγία που θέλουν τον Ομάρ Ελαμπντελαουί να βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, μεταξύ των οποίων και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για τον διεθνή μπακ. που έχασε τον χθεσινό τελικό εξαιτίας τραυματισμού, ενδιαφέρονται τρεις αγγλικές ομάδες. Το καλοκαίρι θα είναι καυτό, καθώς στο στόχαστρο μεγάλων συλλόγων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι Μαζουακού, Κασάμι και Ρομπέρτο. Μάλιστα, νέα δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρουν ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας ενδιαφέρονται για τον Σίλβιο Προτό, ο οποίος μένει ελεύθερος από την Αντερλεχτ. Σύμφωνα με τους Βέλγους, ο έμπειρος πορτιέρο ενδιαφέρει και την Οστάνδη.

Μάνταλος: «Η απόδειξη του… ερχόμαστε!»

Μετά από 5 Χρόνια το Κύπελλο Ελλάδος είναι ξανά στην κατοχή της ΑΕΚ που επέστρεψε στους τίτλους. Ο MVP Πέτρος Μάνταλος ( πήρε το έπαθλο από τα χέρια του Προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη ) ήταν πανευτυχής «Για εμένα είναι η απόδειξη αυτών των τριών χρόνων, των δύσκολων χρόνων που πέρασε η ομάδα. Ουσιαστικά αυτό που έλεγε… Ερχόμαστε! Η ομάδα επέστρεψε και κατάφερε δίκαια να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Σήμερα (χθες) κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και πήραμε αυτό που θέλαμε πάρα πολύ», ανέφερε αρχικά. «Είναι μεγάλη σημασία να βάλεις γκολ. Για προσωπικό στόχο, αλλά οι εικόνες όπου πανηγυρίζουμε όλοι, αυτές έχουν σημασία», συμπλήρωσε.

Ο πρωτομάστορας του Κυπέλλου Στέλιος Μάνωλάς είπε : «Σαν σήμερα σταμάτησα το ποδόσφαιρο… Είναι πολύ μεγάλες στιγμές αυτές κι ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Κανένας δεν περίμενε πως η ομάδα θα τερματίσει 2η και θα πάρει το κύπελλο. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τον κόσμο μας».
Την άποψη του πως η ΑΕΚ πάλεψε πάρα πολύ για τον τίτλο και τελικώς κατάφερε δίκαια να τον πάρει εξέφρασε ο Ροντρίγκο Γκάλο που δήλωσε: «Η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία και το συνδύασε με έναν τίτλο. Παλέψαμε πάρα πολύ κι είναι ένας τίτλος που αξίζαμε».
*«Κάηκε» η Νέα Φιλαδέλφεια από τους έξαλλους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της ΑΕΚ μόλις ο Ράφικ Τζιμπούρ έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού, αλλά και την ώρα που ο Μάνταλος σήκωνε την κούπα και οι πανηγυρισμοί κράτησαν όλη νύχτα.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...