Η ορμόνη που προκαλεί την παχυσαρκία!

Επιβραδύνει τον μεταβολισμό και «φορτώνει» με κιλά τους μεσήλικες

Επιβραδύνει τον μεταβολισμό και «φορτώνει» με κιλά τους μεσήλικες

Η μάχη με τα παραπανίσια κιλά πολύ συχνά δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο – ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας.
Ομως, πρόσφατη ανακάλυψη επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου του Κεντάκι, με επικεφαλής τον ογκολόγο χειρουργό δρ Μαρκ Εβερς, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πιθανή θεραπεία, καθώς υποστηρίζει πως μια ορμόνη του εντέρου μπορεί να ευθύνεται για τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών παχυσαρκίας στα άτομα μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η νευροτενσίνη (ΝΤ), χημική ουσία που ελέγχει την όρεξη και απελευθερώνεται στο έντερο έπειτα από ένα γεύμα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα όσοι άνθρωποι έχουν αυξημένα επίπεδα ΝΤ να παρουσιάζουν μειωμένες καύσεις στον μεταβολισμό τους. Σύμφωνα με μελέτες σε 4.632 άντρες και γυναίκες, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα ΝΤ παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι στη μέση ηλικία σε σχέση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η συγκεκριμένη ορμόνη έχει επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνδέουν τη νευροτενσίνη με την παχυσαρκία.

Αναστέλλει

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και σε μύγες των καρπών βρέθηκε πως η ΝΤ αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται ΑΜΡΚ, το οποίο ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης προστατεύονταν από την εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη – ακόμα και όταν έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σύμφωνα με τον δρα Εβερς: «Η νευροτενσίνη φαίνεται να είναι ένα μεταβολικά “λιτό” πεπτίδιο, το οποίο αυξάνει την απορρόφηση των λιπαρών. Ωστόσο, με την αφθονία των λιπαρών στην τυπική δυτική διατροφή η NT μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών».

Η σπουδαία ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός χαπιού ή μιας ένεσης που να μειώνει τα επίπεδα της νευροτενσίνης, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας με αυτόν τον τρόπο την παχυσαρκία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ