Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η σωματική άσκηση-ασπίδα για καρκίνο!

Περπάτημα και βόλτα με ποδήλατομειώνουν τον κίνδυνο νεοπλασιών

Περπάτημα και βόλτα με ποδήλατομειώνουν τον κίνδυνο νεοπλασιών

Η φυσική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών μορφών καρκίνου, διαπιστώνει νέα έρευνα που έγινε με δεδομένα από 1.400.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 187.000 καρκινοπαθείς, και εστίασε στη σχέση μεταξύ του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητας και 26 μορφών της νεοπλασίας. Η συγκριτική ανάλυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών μελετών, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», διαπίστωσε ότι η σωματική άσκηση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα μισά είδη καρκίνου – στα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, άσχετα με άλλους παράγοντες, όπως το βάρος, το κάπνισμα κ.ά.

Στο σύνολο, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου εμφάνισης άγγιζε το 7%. Ειδικότερα: η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (42%), στον καρκίνο του ήπατος (27%), των πνευμόνων (26%), των νεφρών (23%), του στομάχου (22%), του ενδομητρίου (21%) και στη λευχαιμία (20%), ενώ σε μικρότερο βαθμό η άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο για μυέλωμα (17%), νεοπλασίες παχέος εντέρου στον κόλον (16%), κεφαλής και λαιμού (15%), παχέος εντέρου στο ορθόν (13%), ουροδόχου κύστης (13%) και μαστού (10%).

Υπάρχουν, εντούτοις, κάποιες μορφές νεοπλασιών όπου η αυξημένη σωματική άσκηση μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξής τους, όπως του προστάτη (κατά 5%) και -ιδίως στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία- το δερματικό μελάνωμα (κατά 27%).

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την επιρροή άλλων παραγόντων, πέρα από την άσκηση, στα ευρήματα, όπως η διατροφή, το κάπνισμα κ.ά. Δεδομένου ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (31%) εκτιμάται πως δεν ασκείται όσο χρειάζεται, δηλαδή τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση, το κεντρικό συμπέρασμα των επιστημόνων, όπως το διατύπωσε ο επικεφαλής της μελέτης Στίβεν Μουρ, παραμένει: «Η σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντας-κλειδί για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου». Είτε αυτή αφορά περπάτημα στην εξοχή είτε μια ζωηρή κυριακάτικη βόλτα με το ποδήλατο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....