Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Τα μικρόβια θα νικήσουν τον άνθρωπο

Εκθεση-σοκ προβλέπει ότι 10.000.000 άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050 εξαιτίας μολύνσεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά

Εκθεση-σοκ προβλέπει ότι 10.000.000 άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050 εξαιτίας μολύνσεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά

Μέχρι το 2050 «σούπερ» μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο ανά τρία δευτερόλεπτα προειδοποιεί νέα έκθεση, σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεσα δράση για τη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε με προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και βασίστηκε σε σενάρια που σχεδίασαν ερευνητές της Rand Europe και ελεγκτές της KPMG, προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα χάνει τη μάχη ενάντια στις μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, περιγράφοντάς την ως «εξίσου μεγάλη απειλή με την τρομοκρατία».

Το πρόβλημα είναι διπλό: Δεν ανακαλύπτονται νέα, αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά με τον αναγκαίο ρυθμό, ενώ «σπαταλιούνται» και έτσι αχρηστεύονται τα υπάρχοντα αντιβιοτικά λόγω άλογης χρήσης. Ηδη έχουν εμφανιστεί μικρόβια που αντιστέκονται ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά, όπως η κολιστίνη, με συνέπεια ο κόσμος να βρίσκεται ενώπιον μιας «εποχής χωρίς αντιβιοτικά», που θα ισοδυναμεί με μια «Αποκάλυψη» σε θρησκευτικούς όρους. Η έκθεση προβλέπει έτσι ότι 10.000.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050, εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια, έναντι 700.000 ετησίως σήμερα, ενώ το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα φθάσει στα 90 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθεί η «επιστροφή της ιατρικής στον σκοτεινό Μεσαίωνα», απαιτείται επένδυση ύψους 35.700.000.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν μείωση στη ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και παράλληλη αύξηση της γκάμας τους.

Αποζημίωση

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται η καταβολή αποζημίωσης τουλάχιστον 900.000.000 ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και η επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρίες που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά. Παράλληλα, πρέπει να γίνει εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των επερχόμενων κινδύνων, με συνέπεια να παίρνουν αντιβιοτικά ακόμη και για απλά κρυολογήματα. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται από το 2020 να μη συνταγογραφούνται αντιβιοτικά χωρίς οι ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε ένα σχετικό γρήγορο τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι όντως τα χρειάζονται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...