Εξυπνα tips που «βάζουν πλάτη»

Δύο απλοί τρόποι για την ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης, με βάρη και μηχανήματα

Πολλοί ασκούμενοι, όταν πρωτοέρχονται στο γυμναστήριο, σε συζήτηση με τον υπεύθυνο γυμναστή που βγάζει τα προγράμματα του δηλώνουν ότι ένας λόγος που πήγαν γυμναστήριο είναι κάποιοι πόνοι στη μέση. Το ένστικτο τους οδηγεί σωστά.

Ολοι καταλαβαίνουμε πως η αδράνεια του σύγχρονου τρόπου ζωής (μεταφορικά μέσα, ηλεκτρικές συσκευές) έχει ατονήσει όλο το κορμί. Οι μύες έχουν προσαρμοστεί στο μέγεθος που χρειάζεται το σώμα για τις μειωμένες δραστηριότητές του. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι μύες της σπονδυλικής στήλης (παρασπονδύλιοι μύες), που στηρίζουν τον κορμό μας.

4rfwetrgf 1Βεβαίως, θα σκεφτεί κανείς ότι μικραίνουν οι μύες, άρα ελαττώνεται και το βάρος μας. Από την άλλη πλευρά όμως, η αδράνεια και η υπερθερμιδική διατροφή μας αυξάνουν το λίπος. Αρα, οι παρασπονδύλιοι μύες σε μικρότερο μέγεθος έχουν πλέον να σηκώσουν το ίδιο ή και περισσότερο φορτίο. Ετσι αρχίζουν τα προβλήματα στη μέση. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους κανόνες διατροφής και γυμναστικής.

Αφού επιλέξουμε σωστά τον άνθρωπο που θα μας κατευθύνει διαιτολογικά (κοιτάζοντάς τον στην κοιλιά), αρχίζουμε γυμναστική. Και συγκεκριμένα, γυμναστική με βάρη και μηχανήματα. Τα σύγχρονα γυμναστήρια έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να πετύχουμε τον στόχο μας.

ΚΑΜΨΕΙΣ

Καθόμαστε στην τροχαλία πλάτης με τα χέρια μας να κρατούν τις λαβές. Κάμπτουμε τα χέρια μας κάτω. Χαλαρώνουμε, αφήνοντας να μας παρασύρει τα χέρια επάνω μέχρι να τεντώσουν τελείως. Μένουμε στη θέση αυτή για 5-10 δευτερόλεπτα, ώστε ο εφελκυσμός που προκαλείται στη σπονδυλική στήλη μας να διατείνει και να ανακουφίσει τα μεσοσπονδύλια διαστήματα, ενυδατώνοντας ταυτόχρονα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση. Ενεργοποιούνται οι μύες: Πλατύς ραχιαίος – μείζων και ελάσσων ρομβοειδής – τραπεζοειδής – μακρά κεφαλή του τρικέφαλου – δικέφαλος βραχιόνιος – πρόσθιος βραχιόνιος.

ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ

Καθόμαστε στην κωπηλατική τροχαλία κρατώντας τη λαβή με τα χέρια. Πρέπει να τεντώσουμε τα πόδια μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απόσταση από τη λαβή (να σκύψουμε, δηλαδή, όσο μπορούμε περισσότερο). Αυτό μας δίνει έναν αυξημένο εφελκυσμό, δηλαδή διάταση στη σπονδυλική στήλη. Κάμπτουμε τα χέρια προς τον κορμό και ταυτόχρονα εκτείνουμε προς τα πίσω. Μιμούμεθα την κίνηση του κωπηλάτη. Χαλαρώνουμε τελείως μπροστά και επαναλαμβάνουμε. Ενεργοποιούνται όλοι οι προηγούμενοι μύες και επιπλέον 250 παρασπονδύλιοι μύες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ