Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Προφυλακίστηκε (για τη μίζα) ο Μαρτίνης!

Ελεύθερη (με εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) η σύζυγός του

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, μετά τη μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη για τη μίζα των 3.130.850 γερμανικών μάρκων (1.600.778,18 ευρώ) που φέρεται ότι έλαβε από γερμανικό κολοσσό, ο οποίος ανέλαβε να προμηθεύσει με εξοπλισμό το νοσοκομείο το 1998.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

Ελεύθερη με εγγύηση «μαμούθ», ύψους 600.000 ευρώ, αφέθηκε η σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη, στην οποία επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

«Εγώ δεν τα κατάφερα να πείσω, ευτυχώς τα κατάφερε εκείνη» ήταν τα λόγια του κατηγορουμένου στο άκουσμα της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα. Το ζεύγος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα με έφοδο των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας στην πολυτελή βίλα του στην Κηφισιά, επιχείρησε να αντικρούσει τη βαριά κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με τον ισχυρισμό ότι το επίμαχο ποσό αντιστοιχούσε σε νόμιμα και φορολογημένα χρήματα που προήλθαν από εκποίηση ακινήτων της Γεωργίας Μαρτίνη. Συγκεκριμένα, φέρεται ότι ισχυρίστηκαν πως τα ποσά που έχουν εντοπίσει οι Αρχές δεν αντιστοιχούν σε αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, καθώς και ότι μέρος αυτών είναι η απόδοση κληρονομικών διαφορών που είχε με συγγενικό της πρόσωπο (το οποίο φέρεται ότι έχει εμπλοκή στην υπόθεση).

«Δώρο» για τον εξοπλισμό

Η υπόθεση αφορά το «δώρο» που κατηγορούνται ότι έλαβαν για την υπογραφή της σύμβασης με την οποία το «Ερρίκος Ντυνάν» (εκπροσωπούμενο από τον Ανδρέα Μαρτίνη) ανέθεσε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 στη γερμανική εταιρία Hospitalia International την προμήθεια εξοπλισμού του νοσοκομείου. Το τίμημα της επίμαχης σύμβασης -μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ- ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. (33.003.711 ευρώ), την ώρα που ανταγωνιστικές εταιρίες φέρεται ότι είχαν προβεί σε οικονομικότερες προσφορές.

«Ο Ανδρέας Μαρτίνης, είτε ως πρόεδρος της επιτροπής προμηθειών είτε ως πρόεδρος του Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος, παρασιώπησε το γεγονός ότι είχε λάβει από τη Ηospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.900.000 δολαρίων, σε περίπτωση που το Δ.Σ. αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης για τον εξοπλισμό στην εν λόγω εταιρία» αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο.

Στο 18σέλιδο έγγραφο σε βάρος του Ανδρέα και της Γεωργίας Μαρτίνη περιγράφονται αναλυτικά οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας που έφυγε από τη γερμανική εταιρία και διοχετεύτηκε, μέσω της MIJAS LTD και διαφορετικών τραπεζικών λογαριασμών, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπου «επενδύθηκε» από τους κατηγορουμένους στην αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, τμήμα της αξιοποιήθηκε για την αγορά ακινήτου στο Πολιτεία Business Center, στο οποίο στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Μάλιστα, τα μισθώματα που φέρεται ότι εξασφάλισε το ζευγάρι από την επίμαχη αγορά αγγίζουν, σε βάθος δεκαπενταετίας, τα 990.000 ευρώ (5.500 ευρώ μηνιαίως)!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...