Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Πέτρος Λαγούτης: «Έχει τύχει να θέσω τα όρια μου στο κοινό»

O Πέτρος Λαγούτης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

Τάνγκο χωρισμού για τον πρόεδρο της Αργεντινής!

Εργένης ξανά είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι,...

Υμνος στη ζωή με Νερό και Χ(ρ)ώμα

Εικαστικές εκπλήξεις μέσα από τα 45 έργα της Κατερίνας Σταμπολίτη στη νέα έκθεση ζωγραφικής

Τέσσερα στοιχεία της φύσης «αιχμαλωτίζονται» στις ζωγραφικές συνθέσεις της Κατερίνας Σταμπολίτη. Οι δημιουργίες της γνωστής εικαστικού είναι χειμαρρώδεις όπως το νερό, φλογερές όπως η φωτιά, δυνατές σαν τον αέρα, ζωντανές σαν τη γη.

Η ταλαντούχα δημιουργός παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων της σε μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Νερό και Χ(ρ)ώμα», η οποία ξεκινά στις 23 Μαΐου στο Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης του Ιάννη Πανταζίδη.

Λίγο προτού τα έργα τοποθετηθούν στις προθήκες του κέντρου, η διακεκριμένη καλλιτέχνις μιλά για την κινητήριο δύναμη που την ωθεί στη ζωγραφική δημιουργία.

«Συνολικά 45 έργα θα παρουσιαστούν στο καλλιτεχνικό στέκι του Παγκρατίου. Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια» εξηγεί η κυρία Σταμπολίτη.

Οι δημιουργίες που εκτίθενται θα παρουσιάζονται σε δύο ενότητες. Στη μεν πρώτη κυριαρχούν το μαύρο και το άσπρο, με τις λευκές πινελιές να καταφέρνουν να αλλάζουν τη σκηνική σύνθεση. Στη δεύτερη ενότητα, από την άλλη, δεσπόζουν το κυανό και το ερυθρό. Και σε αυτήν τη θεματική οι άναρχες πινελιές χρώματος είναι εκείνες που δημιουργούν τελικά την ανατροπή στην εικόνα, απογειώνοντας τη φαντασία του θεατή.

«Με αυτόν τον τρόπο κάθε πίνακας αποκτά τη δική του μορφή ύπαρξης, τη δική του ζωή, απελευθερώνοντας την ψευδαίσθηση αναπαράστασης και ενεργοποιώντας τη δύναμη του ασυνειδήτου και του φανταστικού» εξηγεί η ίδια.

q345q425rqw45r

Ο τίτλος για εκείνη έχει ιδιαίτερη σημασία και νοηματοδοτεί το ύφος της νέας δουλειάς της. «Το νερό υποδηλώνει έννοιες όπως η αναγέννηση, ο εξαγνισμός, η ζώσα ψυχή. Το χώμα, από την άλλη, είναι η μήτρα της γης. Μέσω αυτού αποκτάς δεσμούς που σε πάνε μακριά. Εχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να βυθίσεις τα χέρια στο νοτισμένο από τη βροχή χώμα, να γονατίσεις στην άμμο στην άκρη της θάλασσας φτιάχνοντας κάστρα;» διερωτάται.

Εμπνευση

Στην τέταρτη ατομική έκθεσή της και έχοντας καταφέρει να διαμορφώσει τη δική της ιδιότυπη ζωγραφική γλώσσα, η εικαστικός αναφέρει ότι οι καλλιτεχνικές εμπνεύσεις της προέρχονται από πολλές και ετερόκλητες πηγές. «Κάθε φορά εμπνέομαι και από κάτι διαφορετικό. Από την καθημερινότητα, από τη ζωή, από τον έρωτα της φύσης, πολλές φορές δε ακόμη και από την ίδια τη ρουτίνα. Δεν σας κρύβω ότι στον καμβά αποτυπώνονται συχνά όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μου».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την αγορά τέχνης. «Οι συλλέκτες είναι πλέον περισσότερο επιλεκτικοί και γενικά αυτό το κλίμα ανασφάλειας έχει επηρεάσει πολύ και τους φιλότεχνους» αναφέρει.

Info

Η έκθεση της Κατερίνας Σταμπολίτη με τίτλο «Νερό και Χ(ρ)ώμα» εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης του Ιάννη Πανταζίδη (Στασινού 8, Αθήνα, Πλατεία Προσκόπων, έναντι αγάλματος Τρούμαν, μετρό Ευαγγελισμός). Θα διαρκέσει ως τις 3 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...