Πόλη-φάντασμα από ένα ποτάμι… πάγου!

Οι καταστροφικές πλημμύρες ανάγκασαν τους κατοίκους της Γκαλένα στην Αλάσκα να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

Ποτάμι «πάγου» παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, μέσα από την πόλη Γκαλένα της Αλάσκα, αναγκάζοντας την πλειομότητα των κατοίκων της να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να αφήσουν στο έλεός του τις περιουσίες τους.

Οι καταστροφικές πλημμύρες προκλήθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Γιοκόν και την υπερχείλισή του από την πτώση τεράστιας μάζας πάγου και νερού σε αυτό. Το φαινόμενο αποδίδεται στη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού πίσω από τεράστια κομμάτια  πάγου, η ολοένα αυξανόμενη πίεση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα να τα αποκολλήσει και να τα ρίξει στον ποταμό, απελευθερώνοντας παράλληλα και το νερό.

Από την πλημμύρα παρασύρθηκαν σπίτια από τα θεμέλιά τους, ενώ κινδύνευσε να σπάσει και το προστατευτικό τείχος γύρω από το αεροδρόμιο, που αποτελεί σήμερα το μόνο στεγνό σημείο στην πόλη. Οπως σημειώνουν οι Αρχές, από θαύμα και από την έγκαιρη παρέμβαση των σωστικών συνεργείων δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί, καθώς οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με C-130 στην πόλη Φέρμπανκς, 430 χιλιόμετρα ανατολικά της Γκαλένα.

Η πόλη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό και τηλεπικοινωνίες, ενώ από την πλημμύρα καταστράφηκαν και βασικές υποδομές, όπως η γέφυρα που συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο. Οι πλημμυροπαθείς αναγκάστηκαν έτσι να μεταφερθούν με βάρκες σε αυτό, προκειμένου να επιβιβαστούν στα στρατιωτικά αεροσκάφη που θα τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Οπως εκτιμούν οι τοπικές αρχές, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι η Γκαλένα να καταφέρει να βρει τον παλιό ρυθμό της.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ