Εκκίνηση για το νέο Σύνταγμα της χώρας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Συμπληρώθηκε η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο Σύνταγμα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες έχει αποκτήσει πλέον το δικαίωμα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση της υπέρτατης νομοθεσίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ώστε να μπορέσει να κινήσει τα νήματα, καθώς η Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., διαθέτει 167 ψήφους.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: στις 8 Μαΐου συμπληρώθηκε η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να υπάρξει καμία μεταβολή. Από εδώ και πέρα όμως ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του μπορούν να ξεκινήσουν τις αναθεωρητικές διαδικασίες, που σημειωτέον δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τις επόμενες εκλογές! Στην παρούσα Βουλή θα καθοριστούν οι διατάξεις του Συντάγματος που θα πρέπει να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες θα κάνει δεκτές ή θα αρνηθεί τις τροποποιήσεις. Ολο το… μυστικό κρύβεται στον αριθμό των ψήφων: για να κριθεί ένα άρθρο αναθεωρητέο, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η επόμενη Βουλή θα μπορεί να εγκρίνει την αλλαγή με μόλις 151 ψήφους. Ισχύει όμως και το αντίστροφο: δηλαδή, ένα άρθρο μπορεί να κριθεί αναθεωρητέο εάν εγκριθεί από 151 βουλευτές της παρούσας Βουλής, αλλά για να ενταχθεί τελικά στο Σύνταγμα, θα πρέπει στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να λάβει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Οπότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα περιθώρια για να περάσουν από τώρα με αυξημένη πλειοψηφία τα αναθεωρητέα άρθρα που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ στενά. Ρόλο-κλειδί θα έχουν βέβαια κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και αυτοί δεν συμφωνούν με όλες τις αλλαγές που προωθεί ο κ. Σαμαράς.

Τι θα προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ν.Δ.; Αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν την ασυλία των βουλευτών ώστε να περιορίζεται μόνο στην άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Επίσης, θα ζητήσει να υπάρξει ένα αμετάβλητο εκλογικό σύστημα, να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άρση του πρωθυπουργικού μοντέλου, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, καθώς και την επαναφορά του βασικού μετόχου σε σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαχτάρα για την Τζένη Μπαλατσινού- Η κόρη της Αμαλία είχε σοβαρό τροχαίο στις ΗΠΑ

Ώρες αγωνίας περνά η Τζένη Μπαλατσινού, που έφυγε εσπευσμένα για τις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συζυγοκτόνος για την πεθερά

Η πεθερά στάθηκε αφορμή για τη δολοφονία μιας 33χρονης...

«Αντεπίθεση» από τον πρώην σύζυγο της κοκκινομάλλας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην σύζυγος της φερόμενης ως...