Αφαίρεση μήτρας χωρίς νυστέρι από Ελληνα!

Η επαναστατική μέθοδος του καθηγητή Στέφανου Χανδακά, που κλήθηκε από Αγγλους επιστήμονες να τους καθοδηγήσει

22g59hg86m3Αγγλοι γιατροί προσκάλεσαν Ελληνα χειρουργό γυναικολόγο, ο οποίος εφαρμόζει στη χώρα μας εδώ και έναν χρόνο μια επαναστατική ιατρική μέθοδο, προκειμένου να τους καθοδηγήσει σε μια σπάνια γυναικολογική επέμβαση, καθώς δεν μπορούσαν να την πραγματοποιήσουν οι ίδιοι!

Η επιτυχής επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Chelsfield Park του Λονδίνου και οι Βρετανοί ιατροί αφαίρεσαν τη μήτρα, βάρους δύο κιλών, μιας 42χρονης γυναίκας μέσα από τον ομφαλό και από οπή μόλις δύο εκατοστών, υπό το βλέμμα και τις συμβουλές του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέφανου Χανδακά, πρωτοπόρου στην Ευρώπη χειρουργού γυναικολόγου, ο οποίος εφαρμόζει την επέμβαση χωρίς τομές μέσω φυσικών οπών!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Espresso» ο κ. Χανδακάς, «η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις γυναίκες. Η μέθοδος ενδείκνυται για διάφορες γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για την αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων και ολικής υστερεκτομής. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για πρώτη φορά έγινε σε 46χρονη γυναίκα, από την οποία αφαιρέθηκε μήτρα βάρους 1.500 γραμμαρίων. Ανάλογη εμπειρία υπάρχει σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι η ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι και την επομένη στις καθημερινές δραστηριότητες, έχει ηπιότερο πόνο και δεν μένουν στην κοιλιά της χειρουργικές ουλές».

Οπως εξήγησε ο γιατρός, ενώ στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση γίνονταν τρεις με πέντε μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και έμεναν δύο μέχρι τέσσερις μόνιμες ουλές, με τη νέα μέθοδο η επέμβαση διενεργείται μόνο μέσω φυσικής οπής, αυτής του ομφαλού. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν χειρουργηθεί με τη νέα μέθοδο δεκαπέντε γυναίκες για αφαίρεση μήτρας και συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 54 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διάφορων γυναικολογικών προβλημάτων.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ