Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Πλήρωσε» το ρεπορτάζ ο Ελληνας φοιτητής!

Συνελήφθη μετά τις συνεχείς ανταποκρίσεις σε ελληνικά ΜΜΕ για την τουρκική εξέγερση και απελάθηκε, χωρίς όμως να κατηγορηθεί.

Πλήρωσε τις συνεχείς ανταποκρίσεις που έδινε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο Ελληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης από το Ηράκλειο, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από την τουρκική αστυνομία  με την κατηγορία ότι δήθεν υποκινούσε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια απελάθηκε και αναχώρησε με νυχτερινή πτήση για την Αθήνα, αν και δεν του ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη. Ο 25χρονος φοιτητής του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρισκόταν στην Πόλη από τον περασμένο Οκτώβριο και κάνει πρακτική άσκηση πάνω στον τομέα σπουδών του, στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus. Ομως, ως διαχειριστής της ιστοσελίδας alexiptoto.com, την οποία διατηρεί, παρακολουθούσε από κοντά τα γεγονότα της εξέγερσης. Μάλιστα έβγαινε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον «αέρα» της ΝΕΤ και του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο 105,5 FM, περιγράφοντας όσα διαδραματίζονταν ολόγυρά του.

«Τα εργασιακά δικαιώματα, ο εξισλαμισμός που θέλει να επιβάλει ο Ερντογάν, το “σουλτανικό” στιλ του και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού, ο οποίος τόσο καιρό παράμενε θεατής… Ο κόσμος είναι απ’ όλα τα πολιτικά φάσματα, κεμαλιστές, αριστεροί, αναρχικοί, γκρίζοι λύκοι κ.λπ. Ολα τα πολιτικά κόμματα -πλην Ερντογάν- είναι υπέρ της εξέγερσης. Κάτι πολύ σημαντικό που είδα εδώ, το οποίο δεν το έχω δει ποτέ στην Ελλάδα, είναι να βλέπεις κόσμο να αφήνει πίσω τις όποιες μικρές και μεγάλες διαφορές που έχει, να ενώνεται στον δρόμο για να πολεμήσει τον κοινό εχθρό…» έλεγε και έγραφε ο Ελληνας φοιτητής.

Φαίνεται ότι οι απόψεις του Γιώργου Ιατρίδη τον στοχοποίησαν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί μαζί με άλλους δύο Γάλλους, δύο Βρετανούς, έναν Γερμανό και έναν Ιρανό, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε άτομα που βρίσκονταν ανάμεσα στα πλήθη των διαδηλωτών κοντά στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε και διαπιστώθηκε ότι είχαν ξένα διαβατήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις έγινε γνωστή η σύλληψή του, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε οδηγίες στις προξενικές αρχές να συνδράμουν τον νεαρό φοιτητή και να του εξασφαλίσουν πλήρη νομική προστασία, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Ο εισαγγελέας δεν του απήγγειλε κατηγορία και η αστυνομία τον επέστρεψε στο Τμήμα Αλλοδαπών προκειμένου να αποφασιστεί αν θα του ασκήσουν διοικητικά μέτρα, δηλαδή αν θα τον απελάσουν. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα του άνθρωπος του προξενείου και μάλιστα τουρκόφωνος» είχε δηλώσει νωρίτερα χθες στην «Espresso» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Ματθιουδάκης. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τον Ελληνα φοιτητή και τους άλλους αλλοδαπούς οδηγήθηκαν συνολικά στην εισαγγελία εξήντα διαδηλωτές, από τους οποίους κρατήθηκαν μόνο πέντε.


52fg86g49Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραδίδει τα… όπλα

Ο ξεσηκωμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλεί πτώση του χρηματιστηρίου και να γεννά παγκόσμιο προβληματισμό, γεννά όμως και νέους όρους. «Chapul» είναι το νέο ρήμα που χρησιμοποιούν οι ξεσηκωμένοι στη γειτονική χώρα εντός και εκτός Διαδικτύου, το οποίο ερμηνεύεται ως «αντίσταση κατά της αρχής», «διεκδίκηση δικαιοσύνης». Η λέξη είναι μια αγγλίζουσα εκδοχή της λέξης «capulcu» (πλιατσικολόγοι) που χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να χαρακτηρίσει τους ξεσηκωμένους. Στους chapuls εντάχθηκαν με πολύ δημιουργικό τρόπο και οι εργαζόμενοι στις τουρκικές αερογραμμές, οι οποίοι έφτιαξαν ένα βίντεο που έχει μπλέξει έξυπνα τις οδηγίες ασφαλείας που διαβάζονται πριν από κάθε πτήση με μηνύματα στήριξης του ξεσηκωμού. Την ίδια ώρα, η άλλη πλευρά, το κυβερνητικό στρατόπεδο, θρηνεί τον πρώτο της νεκρό. Τούρκος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη όταν έπεσε από μια υπό κατασκευή γέφυρα, ενώ κυνηγούσε διαδηλωτές στα Αδανα της νότιας Τουρκίας.

Αυτά τα περιστατικά, αλλά και η παντελώς άκαμπτη στάση του Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποσυμπίεση της κατάστασης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί. Αναφερόμενος, δε, στους διαδηλωτές είπε «εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά, όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες» δήλωσε από την Τυνησία. Σύμφωνα με τον δερβίση με την αντιασφυξιογόνα μάσκα, που στροβιλίζεται στην πλατεία Ταξίμ και η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου, οι διαδηλωτές προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο -πολιτικό ή θρησκευτικό-, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και όλοι μαζί συγκροτούν το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της τουρκικής κοινωνίας. Ο Ζιγιά Αζάζι που ζει μόνιμα στη Βιέννη, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε ότι χρησιμοποιεί την τέχνη του προκειμένου να στείλει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όσους κατέβηκαν στους δρόμους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....