Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Akis’ Food Tour»: Χίος & Ψαρά: Δυο ακριτικοί θησαυροί εμπειριών και γεύσεων

Είστε έτοιμοι για ένα ακόμη ανατρεπτικό γαστρονομικό ταξίδι; Ένα...

54χρονη ασθενής στις ΗΠΑ απέκτησε «μηχανική καρδιά» και νεφρό γουρουνιού

Πρώτη φορά ασθενής με δύο σοβαρές παθήσεις στο τελικό...

Αυνανισμός κατά του… καρκίνου του προστάτη

Τελικά στο χέρι των ανδρών είναι να μειώσουν τον...

Πάμε πλατεία Φίνου;

Ηταν τέλη Αυγούστου του 2022, όταν με αποκλειστικό της...

Στο «κόκκινο» οι κλοπές αυτοκινήτων

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία και ποιοι είναι οι στόχοι των δραστών.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις κλοπές αυτοκινήτων, κυρίως των τζιπ αλλά και των μικρών αυτοκινήτων πόλης, τα οποία αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των διαρρηκτών.

Οργανωμένες σπείρες επαγγελματιών αλλά και μεμονωμένα άτομα, κυρίως τοξικομανείς που έχουν βρει έναν «απλό» τρόπο να εξοικονομήσουν τα χρήματα για τη δόση τους, απειλούν τις ιδιοκτησίες χιλιάδων πολιτών. Τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής αναστενάζουν από τη δραστηριότητα τόσο των οργανωμένων ομάδων κλοπής αυτοκινήτων όσο και των «μοναχικών λύκων» που ψάχνουν το θήραμά τους στις πιλοτές των πολυκατοικιών.

Σε μάστιγα για τους ιδιοκτήτες κυρίως μικρών αυτοκινήτων πόλης (και πιο συγκεκριμένα μάρκας Smart) έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια οι διαρρήκτες που δεν ανήκουν σε οργανωμένη σπείρα, αλλά λειτουργούν αυτόνομα και συνήθως υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Διαρρήκτες οι οποίοι επιλέγουν τα μικρά αυτοκίνητα πόλης, καθώς είναι εύκολο να παραβιαστούν, όχι απαραίτητα από επαγγελματίες του είδους. Αλλωστε το κόλπο το έχουν βρει. Σπρώχνουν με δύναμη το μικρο τριγωνικό τζάμι στην πόρτα του οδηγού και… η δουλειά έχει γίνει. Ανοίγουν το αυτοκίνητο και συνήθως αφαιρούν αντικείμενα αξίας που ενδεχομένως υπάρχουν στο ντουλαπάκι του οχήματος, ακόμα και το σταυρουδάκι που έχει κρεμάσει στον καθρέφτη ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. Εξαφανίζονται χωρίς βέβαια να ξεχνούν το ηχοσύστημα στην περίπτωση που ο κάτοχός του δεν έχει αποσπάσει την πρόσοψη.

Αυτή είναι η χαρακτηριζόμενη ελαφριά περίπτωση, διότι ο ιδιοκτήτης βρίσκει στη θέση του το αυτοκίνητό του με μικρές απώλειες. Ασφαλώς υπάρχουν και οι βαριές περιπτώσεις, που πραγματικά επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων πόλης.

Ζάντες και τιμόνια

Πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σηκωθεί το πρωί να πάρουν το αυτοκίνητό τους ώστε να πάνε στην εργασία τους και τελικά καταλήγουν καθισμένοι στην άκρη του πεζοδρομίου, κρατώντας χαρτομάντιλα για να σκουπίζουν τα δάκρυά τους, και αυτό γιατί το θέαμα που αντικρίζουν πραγματικά είναι για να βάζει κανείς τα κλάματα.265f9f896

Κοιτούν κλαίγοντας το μικρό αυτοκίνητό τους που είναι «ντακαρισμένο», καθώς οι επιτήδειοι έχουν πάρει τα ζαντολάστιχα. Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα ζαντολάστιχα του αυτοκινήτου πόλης στη μαύρη αγορά εξαφανίζονται. Γιατί; Τα εργοστασιακά ζαντολάστιχα του αυτοκινήτου πόλης στην αντιπροσωπία κοστίζουν ακριβά, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να απευθύνονται σε διάφορες μάντρες ανταλλακτικών, ώστε να τα αγοράσουν φθηνότερα, χωρίς φυσικά να αναρωτιούνται εάν είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα… και κλεμμένα. Τον τελευταίο χρόνο οι αστυνομικοί έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα παράδοξο όσον αφορά τις δραστηριότητες των κλεφτών θέαμα, καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να αρπάζουν ακόμα και το τιμόνι του αυτοκινήτου ώστε να το πουλήσουν για ανταλλακτικά.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά τις κλοπές τιμονιών από συγκεκριμένης μάρκας αυτοκίνητα και μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, οι «επιστήμονες» της κλοπής κόβουν με πριόνι το τιμόνι και το εξαφανίζουν.

Με Καλάσνικοφ

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες δρουν οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών. Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, διότι οι κλέφτες είναι και ληστές οπλισμένοι σαν αστακοί. Ο λόγος για τις οργανωμένες συμμορίες αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών, οι οποίοι συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Βάζουν στο μάτι ένα πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο όμως οι ιδιοκτήτες του έχουν εφοδιάσει με τα τελευταία συστήματα ασφαλείας και παράλληλα το παρκάρουν σε κλειστό γκαράζ, μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών. Πώς λοιπόν μπορούν να το κλέψουν;

Κι όμως, οι οργανωμένες συμμορίες βρήκαν τον πλέον σκληρό τρόπο προκειμένου να αρπάζουν τα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, ο «αντιπρόσωπος» της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα παίρνει τις παραγγελίες για τα μοντέλα που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με τη συμμορία που θα αναλάβει τη δουλειά.

Οι κακοποιοί εντοπίζουν το μοντέλο και την κατοικία του ιδιοκτήτη. Βραδινές ώρες, κυρίως από τις 3.00 μέχρι και τις 5.00 τα ξημερώματα που δεν κυκλοφορεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., εισβάλλουν στα σπίτια που έχουν εντοπίσει και ακινητοποιούν τις έντρομες οικογένειες. Αφού αρπάξουν χρήματα και χρυσαφικά, στη συνέχεια ζητούν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και φεύγουν σαν κύριοι από το σπίτι οδηγώντας το πολυτελές τζιπ. Την ίδια ημέρα το αυτοκίνητο φεύγει για τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου εκεί το παραλαμβάνουν οι «ειδικοί». Του αλλάζουν χρώμα, αριθμό πλαισίου και το δηλώνουν στο αλβανικό υπουργείο Μεταφορών παίρνοντας άδεια κυκλοφορίας και νέους αριθμούς. Πλέον το μοντέλο είναι νόμιμο και καταλήγει είτε στην ελληνική είτε στην ευρωπαϊκή αγορά να πουλιέται σε ελκυστική τιμή και με κέρδος 100% για τους κακοποιούς.

Η αλυσίδα λοιπόν έχει ως εξής: ο Αλβανός μαφιόζος παίρνει την παραγγελία για το αυτοκίνητο που ενδιαφέρει τον υποψήφιο αγοραστή. Δίνει την παραγγελία στην οργανωμένη συμμορία που δρα στην Αθήνα ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Εντοπίζουν το μοντέλο και ληστεύουν τον ιδιοκτήτη. Κρατούν για τους ίδιους τα χρήματα και τα χρυσαφικά που άρπαξαν από τον άτυχο πολίτη, δίνουν το αυτοκίνητο στον «αντιπρόσωπο» της μαφίας και εισπράττουν άμα τη πώληση του οχήματος την προμήθειά τους.

Οι περιοχές

Σε ολόκληρη την Αττική δρουν οι οργανωμένες συμμορίες ληστών που κλέβουν πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ οι περιστασιακοί κλέφτες αντικειμένων ή ανταλλακτικών έχουν τις δικές τους πιάτσες. Οι οργανωμένες συμμορίες δρουν από τη μια άκρη της Αττικής στην άλλη. Λειτουργούν σαν νομάδες. Οπου εντοπίσουν το μοντέλο που τους ενδιαφέρει, εκεί στήνουν την επιχείρησή τους. Ωστόσο οι αγαπημένες τους περιοχές είναι τα λεγόμενα ακριβά προάστια της Αττικής, στα βόρεια και τα νότια του νομού, καθώς εκεί κυκλοφορούν τα ακριβά μοντέλα που τους ενδιαφέρουν. Αντιθέτως οι περιστασιακοί κλέφτες αντικειμένων μέσα από τα μικρά αυτοκίνητα πόλης δρουν στο κέντρο και στις γύρω περιοχές, καθώς οι πολυκατοικίες είναι παλιές και δεν έχουν κλειστά γκαράζ αλλά στην καλύτερη περίπτωση πιλοτή που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ετσι είναι εύκολο να εντοπίσουν και να διαρρήξουν με τον απλό τρόπο που προαναφέραμε το αυτοκίνητο πόλης.

Δύο μεγάλες συμμορίες κλοπής, νομιμοποίησης και μεταπώλησης αυτοκινήτων εξάρθρωσε μέσα στον Μάιο η Ασφάλεια Αττικής. Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν από τους πιο γνωστούς εμπόρους πολυτελών αυτοκινήτων, με μεγάλο κατάστημα στην οδό Καποδιστρίου στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, ο οποίος πουλούσε σε επώνυμους πελάτες του κλεμμένες Ferrari και πανάκριβα τζιπ σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Επειτα από έρευνες που πραγματοποίησε η Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής και οι οποίες κράτησαν περίπου δύο μήνες, διαπιστώθηκε ότι το κατάστημα εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων ήταν η βιτρίνα παράνομης δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., συνεργάτες του ιδιοκτήτη του καταστήματος έκλεβαν κατά παραγγελία αυτοκίνητα πολυτελείας, έπειτα βεβαίως από το ενδιαφέρον που εκδήλωνε ο ανυποψίαστος πελάτης. Μετά την κλοπή του οχήματος οι «ειδικοί» τού άλλαζαν χρώμα, αριθμό πλαισίου, το δήλωναν ως εισαγόμενο στο υπουργείο Μεταφορών και έτσι είχαν στα χέρια τους ένα νόμιμο όχημα το οποίο στη συνέχεια πωλούσαν και μάλιστα σε ελκυστική τιμή στον ανυποψίαστο αγοραστή.

Η δεύτερη μεγάλη σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια είχε ρημάξει επί δύο χρόνια τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Αττικής. Είχαν κλέψει πάνω από 1.000 αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως μετέτρεπαν σε ανταλλακτικά, ενώ τα πιο ακριβά τα πουλούσαν σε ανυποψίαστους πελάτες. Αρχηγός της σπείρας φέρεται από την Ασφάλεια ένας ιδιοκτήτης μάνδρας ανταλλακτικών στην περιοχή του Ασπροπύργου. Μάλιστα από τους αστυνομικούς διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ανοίξει «ιδιωτικό» δρόμο στο πίσω μέρος της μάνδρας ώστε οι συνεργάτες του να βάζουν από εκεί τα κλεμμένα αυτοκίνητα προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί.

Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξαρθρώσουν τη συμμορία και να συλλάβουν τον εγκέφαλο και τους επτά συνεργούς του, Ελληνες και αλλοδαπούς. Το εντυπωσιακό είναι πως όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρέθηκαν στο εσωτερικό της μάνδρας, πραγματικά δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς αντίκρισαν δεκάδες χιλιάδες ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα αλλά και τέσσερα πολυτελή οχήματα τα οποία ήδη οι εγκέφαλοι της σπείρας είχαν κόψει στη μέση για να τα μετατρέψουν σε ανταλλακτικά. 

Παρά τη μείωση που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης γενικά στις κλοπές αυτοκινήτων αυτές παραμένουν σε ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 2012 μόνο στην Αττική σημειώθηκαν 12.444 κλοπές οχημάτων, χωρίς όμως να καταγράφονται οι αρπαγές αυτοκινήτων έπειτα από εισβολές σε σπίτια οργανωμένων ομάδων ληστών.

Το 2011 είχαν σημειωθεί 17.423 κλοπές αυτοκινήτων. Στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δεν σημειώνονται οι διαρρήξεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτοκίνητα. Δηλαδή κάποιος «μοναχικός λύκος» να ανοίξει το αυτοκίνητο προκειμένου να αρπάξει από το ντουλαπάκι χρήματα ή αντικείμενα αξίας που ενδεχομένως βρίσκονται εκεί.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που προστεθούν και οι περιπτώσεις διαρρήξεων σε Ι.Χ,. τότε πραγματικά το πρόβλημα θα διογκωθεί και όσον αφορά τους αριθμούς.

ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...