Αφησαν ελεύθερους δέκα γύπες στην Κρήτη και μπήκαν στο… βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Στο Βιβλίο Γκίνες θα περάσει η Κρήτη για το ρεκόρ της μεγαλύτερης μαζικής απελευθέρωσης ορνέων που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως! Ηδη το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) έχει υποβάλει αίτηση να ενταχθεί στο βιβλίο των ρεκόρ η ταυτόχρονη επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον δέκα όρνεων στα οποία είχε προσφέρει περίθαλψη.

Οι συνολικά δέκα γύπες, που ανήκουν σε ένα από τα πιο σπάνια και προστατευόμενα είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας, είχαν βρεθεί δηλητηριασμένοι ή τραυματισμένοι από σκάγια σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και είχαν φιλοξενηθεί αρχικά στον σταθμό του ΕΚΠΑΖ, ενώ η αποθεραπεία τους είχε γίνει στην Αίγινα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα φτερά τους στη φύση. Η απελευθέρωσή τους, αφού πρώτα δακτυλιώθηκαν, έγινε στον δήμο Αστερουσίων στον ορεινό όγκο κοντά στο χωριό Αρχάνες.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός κρητικού αίγαγρου, ηλικίας μόλις 4 μηνών. Το μικρό ζώο του είδους κρι-κρι είχε βρεθεί πάνω στη νησίδα Θεοδωρού από τουρίστες που παρατήρησαν ότι εμφάνιζε σημάδια εξάντλησης και κάλεσαν δασοφύλακες. Το ζώο δεν έφερε τραύματα και μεταφέρθηκε στα Χανιά, όπου εξετάστηκε από ειδικούς, του χορηγήθηκαν ενέσεις βιταμίνης Β12 και σύντομα θα επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως η νησίδα Θεοδωρού, που βρίσκεται στον κόλπο των Χανίων, έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος προστασίας του κρητικού αιγάγρου. Παρ’ όλα αυτά το προστατευμένο είδος απειλείται από επιτήδειους που στήνουν παγίδες στο νησί, αν και η αποβίβαση απαγορεύεται!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ