Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Εμπλοκή και αγωνία

Γιατί οι Ρώσοι (της Gazprom) έκαναν πίσω στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική άρνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, στην αγορά επικράτησε «παγωμάρα», το Χρηματιστήριο κατέγραψε κάθετη πτώση, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έψαχνε να βρει τι έχει συμβεί και τι ήταν αυτό που πήγε στραβά με τους Ρώσους.

Η πληροφορία ότι η Gazprom δεν θα κατέβει τελικά με δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό άρχισε να διακινείται λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι και επιβεβαιώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα, όταν η αρμόδια επιτροπή αποσφράγισε τους φακέλους των προσφορών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η ρωσική εταιρεία δεν είχε καταθέσει προσφορά, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί, όπως αποδείχθηκε, και ο όμιλος Μ+Μ, που απαρτίζεται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες Μυτιληναίο και Βαρδινογιάννη. Οπερ σημαίνει ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν το παρασκήνιο, η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά, επειδή δέχθηκε πιέσεις από… ευρωπαϊκές δυνάμεις που εμμέσως πλην σαφώς την προειδοποίησαν ότι εάν εξαγοράσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδας, θα προσέφευγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αιτιολογικό της δεσπόζουσας θέσης που θα είχε πλέον στον ενεργειακό τομέα. Θα ανάγκαζαν έτσι ενδεχομένως την Gazprom να μειώσει τη δραστηριότητά της σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση έδειξε να έχει συμφωνήσει σχεδόν σε όλα με τους Ρώσους επιχειρηματίες, με τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ (στενό συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν) να επισκέπτεται ως κορωνίδα των επαφών το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μόλις επέστρεψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Κίνα, πριν από μερικές ημέρες.

Το ναυάγιο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική πλευρά, καθώς έχει δεσμευτεί από το μνημόνιο να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Αυτός ο στόχος φαντάζει πλέον ανέφικτος, με δεδομένο ότι έχουμε φτάσει σχεδόν στα μέσα Ιουνίου. Ετσι, δημιουργείται μια τεράστια τρύπα στα προϋπολογισθέντα έσοδα, τα οποία θα πήγαιναν για την αποπληρωμή του δυσθεώρητου χρέους μας.

Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα. Αυτό όμως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί, αφού ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει ούτε καν τους υπάρχοντες φόρους, οπότε θα μεταφερθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2014.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι Ρώσοι δεν κατέθεσαν προσφορά ούτε για τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που κατέρχονταν μέσω της εταιρείας Sintez, οπότε εκεί ενδεχομένως ανοίγει ο δρόμος για τον αζέρικο όμιλο Socar.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...