Η ηλιοθεραπεία αποτελεί φυσική προστασία για έκζεμα και αλλεργίες

Τι έδειξε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία σε παιδιά 8 και 16 ετών.

Την ώρα που οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία εν όψει καλοκαιρινών διακοπών, νέα έρευνα έρχεται να απενοχοποιήσει έως έναν βαθμό και υπό προϋποθέσεις την ηλιοθεραπεία. Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι έφηβοι που περνούν χρόνο στον ήλιο έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μετέπειτα στη ζωή τους αλλεργικό πυρετό και έκζεμα. Συγκεκριμένα, όσοι περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης και των δύο παθήσεων. «Η αυξημένη έκθεση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στην εφηβεία συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας» αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης του ο Αντριου Κεμπ και οι συνεργάτες του από το Royal Children’s Hospital στη Μελβούρνη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον μέσο όρο έκθεσης στον ήλιο 415 εθελοντών σε καθημερινή βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις ηλικίες των οκτώ και δεκαέξι ετών. Ακόμη, στις ηλικίες των δεκαέξι ετών οι ερευνητές κατέγραψαν αν οι εθελοντές είχαν εκδηλώσει ποτέ έκζεμα, αλλεργικό πυρετό ή είχαν δείξει δείγματα ευαισθησίας σε αλλεργιογόνες ουσίες. Οπως διαπίστωσαν, δεν υπήρχε σαφής συσχετισμός ανάμεσα στην έκθεση στον ήλιο στην ηλικία των οκτώ ετών και οποιαδήποτε αλλεργική ασθένεια ή ευαισθησία σε αλλεργιογόνα ουσία στα δεκαέξι. Οι έφηβοι όμως που περνούσαν πάνω από τέσσερις ώρες στον ήλιο στην ηλικία των δεκαέξι είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος και αλλεργικού πυρετού. Το άσθμα δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή σχέση με την ηλιακή έκθεση.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην online έκδοση της επιθεώρησης «Paediatric Allergy and Immunology», υποστηρίζουν ότι τα αίτια της προστατευτικής επίδρασης του ήλιου δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής. Εκτιμούν ωστόσο ότι η ακτινοβολία UV μπορεί να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη αλλεργιών. Η εκτίμηση αυτή όμως δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή στην περίπτωση του αλλεργικού πυρετού, καθώς σημείο όπου εκδηλώνεται η φλεγμονή δεν εκτίθεται άμεσα στις ακτίνες UV.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ