Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παρά τις πανάκριβες τιμές, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πιο αργό και...

Ενώ χρυσοπληρώνουμε κάθε μήνα τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο...

Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών αποκάλυψε ότι τη στιγμή της τραγωδίας στα...

Μια νέα σοκαριστική καταγγελία έρχεται στο φως 14 μήνες...

Καλογεροπούλου, Ντενίση και Ψάλτη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Πόλεμος για την ΕΡΤ

Κλείνουν πέντε κανάλια και 26 σταθμοί ραδιοφώνου – 2.656 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και υπάλληλοι απολύονται άμεσα μετά το λουκέτο

Λουκέτο μπαίνει στην ΕΡΤ ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, που διά στόματος Σίμου Κεδίκογλου ανακοίνωσε τους λόγους που η δημόσια τηλεόραση περνάει στην ιστορία. Οι θύλακες αδιαφάνειας, η σπατάλη, η μικρή τηλεθέαση, τα 300.000.000 ευρώ τον χρόνο για ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ονομάτισε «χαράτσι», η τεράστια περιουσία που παραμένει αδρανής, οι σκανδαλώδεις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής, τα προνόμια των υπαλλήλων ήταν οι λόγοι που απαρίθμησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος και συντέλεσαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Γκίκα Μάναλη ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Χθες το απόγευμα ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε τον τερματισμό λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ ΗD, ERT WORLD, είκοσι έξι ραδιοφώνων και της ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων), με αποτέλεσμα 2.656 εργαζόμενοι στον δημόσιο φορέα να βρεθούν εν ριπή οφθαλμού στην ανεργία. Ωστόσο, άμεση ήταν η διαβεβαίωση ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά, ενώ όσοι εκφράσουν την επιθυμία να εργαστούν στον νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό στη θέση της ΕΡΤ (και με λιγότερο προσωπικό), θα προσληφθούν ύστερα από διαφανείς διαδικασίες και με κριτήρια ΑΣΕΠ. Η λειτουργία της νέας δημόσιας τηλεόρασης αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο, ενώ έως τότε δεν θα εκπέμπεται πρόγραμμα. Ενημέρωση, ψυχαγωγία και αθλητικές διοργάνωσεις τινάζονται στον αέρα, με τη ματαίωση των τελευταίων να απαιτεί τις ανάλογες ρήτρες.226g96g3

Η ανακοίνωση

«Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Οπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για “ιερές αγελάδες” που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. Οταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Η ΕΡΤ έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο έως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι» ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων, που έχουν επιβάλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια και έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο για έργο που μπορεί να γίνει από δύο έως τρία άτομα. Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός ελεγχόμενος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το αρχείο της ΕΡΤ, που αποτελεί αληθινό εθνικό θησαυρό, θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το Δημόσιο έχει ανάγκη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ – ΦΩΤ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ


Βαρύ το κλίμα στο Ραδιομέγαρο2296h89h63

Δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και πολιτικά στελέχη συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης περί «λουκέτου» της. Στα πηγαδάκια, εργαζόμενοι σε απόγνωση εξέφραζαν την αγωνία τους για το αύριο της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ καθώς περνούσε η ώρα ο κόσμος γινόταν περισσότερος. Το δικό του μήνυμα στήριξης έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του, στην οποία τόνιζε ότι τη στιγμή που το ΔΝΤ ομολογεί το λάθος του για την ελληνική οικονομία, η τρόικα κλείνει την ΕΡΤ. Η Ελλη Στάη, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσίασε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων, την ώρα που στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, από απλούς πολίτες με ελληνικές σημαίες στα χέρια μέχρι εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διέκοψε τη γενική δοκιμή που έκανε εν όψει της συναυλίας της στο Ηρώδειο, προκειμένου τα μέλη των Μουσικών Συνόλων να βρεθούν στο κτίριο της ΕΡΤ για συμπαράσταση, ενώ στις 22.30 οργάνωσαν συναυλία συμπαράστασης. Τα ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους τόσο στην Αγία Παρασκευή όσο και στη Μουρούζη, ενώ ομογενείς από κάθε γωνιά του πλανήτη τηλεφωνούσαν ώστε να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους. Στο πλευρό της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η ΕΒU, η οποία έστελνε την εικόνα της ΕΡΤ σε όλα τα δημόσια ευρωπαϊκά κανάλια και μάλιστα έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του ζητήσει ανάκληση της απόφασης. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ σε ψήφισμα που εξέδωσε υπογράμμισε ότι η δημόσια τηλεόραση θα παραμείνει ανοιχτή και θα κόψει επιτέλους τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ από τη μεριά της τόνισε ότι η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και ότι το «λουκέτο» της είναι αντισυνταγματικό και τίθεται θέμα δημοκρατίας.


Το προφίλ της εταιρείας σε αριθμούς

Τρία χρόνια έμεναν για να… 50ρίσει η ΕΡΤ, που εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1966, ως ΕΙΡ. Η φλογέρα που άνοιγε το πρόγραμμα, σειρές όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», οι «Πανθέοι», η «Αστροφεγγιά» , ο «Αγνωστος πόλεμος», το «Λούνα Παρκ» κ.ά., το μουσικό θέμα της «Αθλητικής Κυριακής», αλλά και ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, που έδινε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, θα μείνουν στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού ακόμη και μετά το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης (τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή της), σχεδόν μισό αιώνα μετά τη γέννησή της. Στα «διαμάντια» της ΕΡΤ συμπεριλαμβάνεται το πλούσιο και σπάνιο αρχείο που επιβάλλεται να διασωθεί, καθώς αποτελεί πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό.

– Η κρατική τηλεόραση διέθετε πέντε κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤHD, ΕΡΤ World), είκοσι έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς (επτά κεντρικούς, δεκαεννιά περιφερειακούς), καθώς και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με 200 μουσικούς.

– Το κανάλι της Βουλής, που εξέπεμπε μέσω της ΕΡΤ.

– 2.900 εργαζομένους, 630 εκ των οποίων είναι δημοσιογράφοι, 90 διοικητικοί υπάλληλοι, 1.730 υπάλληλοι 140 ειδικοτήτων και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι.

– Ενα περιοδικό (τη «Ραδιοτηλεόραση»).

– Εχει επιχορηγηθεί από το κράτος για το 2013 με 205 εκατομμύρια ευρώ, τα 99 εκατομμύρια εξ αυτών θα πήγαιναν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

– Η ΕΡΤ το 2013 είχε πλεόνασμα 40 εκατομμύρια ευρώ.

– Με το ενιαίο μισθολόγιο οι υπάλληλοι της ΕΡΤ έπαιρναν 1.200 ευρώ τον μήνα.

– Κάθε χρόνο κάθε Ελληνας πολίτης έδινε 48 ευρώ για το ανταποδοτικό τέλος της κρατικής τηλεόρασης.

– Είκοσι πρόεδροι έχουν περάσει από την ΕΡΤ.


Σοβαρό ρήγμα στη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης 

Σοβαρό ρήγμα στη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης δημιουργεί η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βάλει προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ, απολύοντας παράλληλα και τους 2.656 εργαζομένους της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ είναι φανερά ενοχλημένοι για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκαν προτού παρθεί μια τόσο σοβαρή απόφαση και ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τούς πήρε τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου και απλώς τους ανακοίνωσε τις αποφάσεις του, χωρίς να επιδέχεται καμία άλλη άποψη. Ουσιαστικά η επικοινωνία εξέπεμπε το μήνυμα «αυτή την απόφαση πήρα και δεν κάνω πίσω. Απαιτείται άμεση εξυγίανση στο Ραδιομέγαρο. Αν δεν σας αρέσει… ρίξτε με»! Χαρακτηριστικό της αντίρρησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε αυτή την απόφαση είναι το γεγονός ότι κανείς από τους υπουργούς που πρόσκεινται στα δύο συνεργαζόμενα με τη Νέα Δημοκρατία κόμματα δεν υπέγραψε τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χθες το μεσημέρι, που έδινε το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Ειδικότερα, δεν υπέγραψαν τη σχετική Πράξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Κάθετα αντίθετη στην αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε: «Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνιστούμε για την αναβάθμισή της». «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαλύει δημόσιους οργανισμούς είναι παράνομη και αντισυνταγματική» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η ΕΡΤ ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δεν σέβεται όμως ένα εκατομμύριο Ελληνες πολίτες που υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως νεοναζί και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας». Τέλος, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για τον λαό: «Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...