Το βαθύ Διάστημα από τον Ψηλορείτη!

Το πρωτοποριακό RoboPol στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα καταγράφει τις μαύρες τρύπες.

Ενα πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο επιστημονικό όργανο που λειτουργεί στο αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη σημαδεύει το βαθύ Διάστημα (deep space). Πρόκειται για το RoboPol, μια μοναδική συσκευή με τεχνολογία αιχμής, που παρακολουθεί και καταγράφει τις περίφημες μαύρες τρύπες του Διαστήματος και συνδυάζει την απαράμιλλη ακρίβεια μετρήσεων με την εξελιγμένη ρομποτική λειτουργία.

Το hi-tech μηχάνημα τοποθετήθηκε πρόσφατα στο αστεροσκοπείο και ήδη λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία. Αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και άλλα ιδρύματα. Με τη βοήθειά του, οι επιστήμονες φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα της Αστροφυσικής.

Το RoboPol (που σημαίνει «ρομποτικό πολωσίμετρο») εστιάζει τις μετρήσεις του στις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των κβάζαρ, δηλαδή των εξαιρετικά λαμπρών και μακρινών γαλαξιακών πυρήνων τα οποία εμφανίζονται στο ορατό φως ως αστέρια και όχι ως εκτεταμένα σώματα όπως οι γαλαξίες). Για την ακρίβεια, για τα επόμενα τρία χρόνια το RoboPol θα παρατηρεί το φως που εκπέμπουν τα λεγόμενα μπλέιζαρ.

Πρόκειται για πολύ ξεχωριστά κβάζαρ, που έχουν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους, με μάζα έως και μερικά δισεκατομμύρια φορές πιο πυκνή από τη μάζα του Ηλιου μας και εκτοξεύουν κατά μυστηριώδη τρόπο τεράστιους πίδακες ύλης η οποία εκτινάσσεται προς το Διάστημα με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός! Μετρώντας την πόλωση του παραγόμενου φωτός, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δουν για πρώτη φορά σε βάθος τη φύση αυτών των εξωτικών αντικειμένων και να εξετάσουν την εφαρμογή της ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Περισσότερες πληροφορίες για το RoboPol και την επιστημονική του ομάδα περιέχονται στον ιστότοπο του αστεροσκοπείου Σκίνακα (www.skinakas.org.gr).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ