Παράταση για τις δηλώσεις από Θεοχάρη

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, λόγω της καθυστέρησης να φορτωθούν στο TAXISNET τα στοιχεία των τραπεζών για τους τόκους καταθέσεων.

Παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, το μέχρι πότε θα επεκταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των φυσικών προσώπων (που κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου) θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως ο κ. Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως θα δοθεί μία και μόνον παράταση για την υποβολή του Ε1.

Η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα δοθεί καθώς τα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων που πρέπει να δηλώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι θα εισαχθούν στο σύστημα TAXISNET με καθυστέρηση, μετά τις 24 Ιουνίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα προσυμπληρωθούν αυτόματα στις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν παραληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΠΣ, η μεταφόρτωση των στοιχείων αυτών στο σύστημα TAXISNET (ώστε να εμφανίζονται προεκτυπωμένα στις δηλώσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι) θα απαιτήσει αρκετές ημέρες ακόμη! Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν τα ποσά των τόκων προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικά υποβαλλόμενο έντυπο Ε1 μετά τις 24 Ιουνίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν τις 30 Ιουνίου, που είναι η αρχική καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων!

Οι μεγάλες τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των 900.000 φορολογουμένων που έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν περίπου το 90% των καταθέσεων με τόκους άνω του ποσού (250 ευρώ) που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στους κωδικούς 659-660.

Υπολογίζεται ότι περίπου 680.000 άτομα είχαν το 2012 τόκους καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις συνδικαιούχων, για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών τι ακριβώς θα ισχύσει, οπότε τα άτομα που θα χρειαστεί να περιμένουν για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά τις 24 Ιουνίου μπορεί να είναι τελικά πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 δηλώσεις από το σύνολο των 6.500.000 που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ