Εφικτή η μεταμόσχευση κεφαλιού σε δύο χρόνια λένε οι επιστήμονες

Ανακοίνωση από Ιταλό γιατρό προκαλεί αντιδράσεις, αμφισβητήσεις και σκεπτικισμό.

Μετά τη δυνατότητα μεταμόσχευσης προσώπου οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και πλέον δηλώνουν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εφικτή η δυνατότητα μεταμόσχευσης ολόκληρου του κεφαλιού. Την ανακοίνωση, η οποία αιφνιδίασε την κοινή γνώμη και εγείρει ηθικά διλήμματα, αλλά και αμφισβητήσεις για το αν μπορεί να υλοποιηθεί, έκανε ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Κανάβερο σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Oggi».

«Σε κάνα δυο χρόνια θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε μεταμόσχευση κεφαλιού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός επιστήμονας, ο οποίος δημοσίευσε τη μελέτη του στην επιθεώρηση «Surgical Neurology International». Οπως εξήγησε, η επαναστατική τεχνική θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της αναστόμωσης, μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται η συγχώνευση των δύο διαφορετικών νωτιαίων μυελών, αυτού του δότη και αυτού του λήπτη.

«Ο δότης του κεφαλιού θα μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που χάνει τη ζωή του εξαιτίας ενός καθαρού κρανιακού τραύματος, χωρίς επιπτώσεις στη λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων ή κάποιος που πεθαίνει από εγκεφαλικό. Αντίστοιχα, ο κατάλληλος λήπτης θα είναι ένας ασθενής που πάσχει από κάποια εκφυλιστική νόσο του νευρομυϊκού συστήματος ή είναι τετραπληγικός» εξήγησε ο Κανάβερο τονίζοντας ότι πλέον είναι δυνατή η αντικατάσταση και η αποκατάσταση της συνέχισης του νωτιαίου μυελού. Για την επανόρθωση ενός κομμένου νεύρου ο Κανάβερο χρησιμοποίησε ειδικά χημικά υλικά και συγκεκριμένα ανόργανα πολυμερή, με τα οποία επί της ουσίας «έραψε» τις ουλές στον νωτιαίο μυελό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχετικά πειράματα είχαν ξεκινήσει από το 1999 σε όλον τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά στο άκουσμα της είδησης η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε με σκεπτικισμό. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «Ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτόν αγνοούμε βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».

Από τη μεριά του πάντως ο Σέρτζιο Κανάβερο, ο οποίος πραγματοποίησε τα πειράματά του πάνω σε μακάκες, δήλωσε επ’ αυτού: «Η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα ρυθμίσει νομικά τη νέα αυτή χειρουργική πρακτική».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ