Ανατριχίλα: Η κατάθλιψη σαρώνει και τα ελληνόπουλα

Η κρίση έχει κάνει… σμπαράλια την ψυχολογία των παιδιών στη χώρα μας! Κατάθλιψη, φοβίες, άγχος, επιθετικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς προκαλεί η οικονομική κρίση σε ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία 3ετία καταγράφεται αύξηση κατά 20% στα παιδοψυχιατρικά περιστατικά στη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2010 ζήτησαν βοήθεια 1.420 παιδιά, το 2011 1.970 παιδιά, ενώ το 2012 τα αντίστοιχα περιστατικά ανήλθαν σε 2.000 περιπτώσεις.

Τα παραπάνω ανατριχιαστικά στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν τα παιδιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, σχολικός εκφοβισμός, φοβίες, άγχος και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις επικίνδυνες συμπεριφορές που υιοθετεί ένας στους τέσσερις εφήβους στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες σε δείγμα 1.014 έφηβων, το 22% των παιδιών ηλικίας 15-18 ετών έχει ήδη ξεκινήσει τέσσερις βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, δηλαδή κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον μία φορά. Η έναρξη του καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη της σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά κατά μέσο όρο στα 13,5 έτη, η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη, ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ