Τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε εθισμένοι στο Ιντερνετ

Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς για εκατομμύρια χρήστες με εμμονή με το Διαδίκτυο.

Ξενυχτάτε τα βράδια κολλημένοι στο Ιντερνετ; Εκνευρίζεστε και αγχώνεστε όταν για κάποιο λόγο δεν καταφέρνετε να συνδεθείτε; Πιάνετε τον εαυτό σας να θέλει να είναι όλο και περισσότερες ώρες συνδεδεμένος;

Αν έχετε απαντήσει «ναι» στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε είναι πιθανό να έχετε εκδηλώσει εμμονή με το Ιντερνετ! Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι εθισμένο στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία επί του θέματος, αφήνουν ένα πολύ μεγάλο στατιστικό περιθώριο, αφού λένε ότι οι εθισμένοι μπορεί να είναι από 0,3 έως 38%.

Ωστόσο έχουν καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του εθισμού, που είναι οι απότομες αλλαγές στη διάθεση, η ανικανότητα ελέγχου του χρόνου που αφιερώνει κανείς στα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας, η ανάγκη για όλο και περισσότερο χρόνο ενασχόλησης με αυτά ώστε να επιτύχει χαλάρωση, η αίσθηση αποξένωσης όταν δεν έχει πρόσβαση, η φτωχή κοινωνική ζωή και η μείωση της απόδοσης στη δουλειά.

Αν και έχουν εντοπίσει αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εθισμός στο Ιντερνετ είναι δύσκολο να διαγνωστεί και ότι απασχολεί περισσότερο τους ειδικούς σε Ευρώπη και Ασία απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση του εθισμού στο Ιντερνετ είναι πολύ πιο προηγμένη στις δύο πρώτες ηπείρους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ωστόσο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα οδηγίες σχετικά με την ασφαλή χρήση του Ιντερνετ από τα παιδιά. Υπογραμμίζει, δε, ότι ειδικά στα παιδιά η υπερβολική χρήση των μέσων μαζικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα προσοχής, δυσκολίες μάθησης, αλλά και διαταραχές ύπνου και διατροφής. Οι ειδικοί παροτρύνουν τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να κάνουν ορθή και μετρημένη χρήση του Ιντερνετ, επιβάλλοντας κανόνες όπως την απαγόρευση χρήσης υπολογιστή στο υπνοδωμάτιο αλλά και πλαφόν χρόνου μπροστά στην οθόνη.

Η κουβέντα για τις διαστάσεις του προβλήματος του εθισμού στο Ιντερνετ έχει γίνει πολύ πιο έντονη εξαιτίας αναφορών σε κρούσματα ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, όπως μια τετράχρονη στη Βρετανία που ανέπτυξε εθισμό στο iPad.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ