Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Αγριο… πρέσινγκ από την Ευρώπη

Συναγερμός σε Ε.Ε. και ΔΝΤ, που πιέζουν με απανωτές δηλώσεις για κυβερνητική συνοχή.

Στην Ελλάδα στρέφεται ακόμη μία φορά το βλέμμα όλων μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις και τα όσα ακολούθησαν τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, η Αθήνα δημιουργεί ξανά ανησυχίες στους εταίρους της, οι οποίοι σε άμεσες ανακοινώσεις τους την καλούν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού που μπορεί να μπλοκάρει τις επόμενες δόσεις.

Διαδοχικές δηλώσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιχειρούν να πιέσουν για κυβερνητική συνοχή, με μοχλό τις δόσεις των 8,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό διασφαλίζει η Ελλάδα, αν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση: δηλαδή αν επιστρέψει -όπως έχει προγραμματιστεί- η τρόικα στην Αθήνα στις 29/6 και αν επιτευχθεί λίγες ημέρες μετά η τελική συμφωνία, που απαιτεί δύσκολες πολιτικά παρεμβάσεις (όπως τους 12.500 σε κινητικότητα).

Ολα αυτά για να υπογραφούν τα κείμενα και για να συνεδριάσουν εντός του Ιουλίου όλα τα όργανα Ε.Ε. και ΔΝΤ (έχει προγραμματίσει Δ.Σ. του Ταμείου για τις 24 Ιουλίου), καθώς τον Αύγουστο έρχεται στην επιφάνεια το χρηματοδοτικό κενό του 2014-2015 που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ το 2014).

Το ζητούμενο, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι μόνο να υπάρχει κυβέρνηση, αλλά αυτή να μπορέσει μέσα στις ημέρες που ακολουθούν να φέρει εις πέρας πολύ δύσκολες -νέες- παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί. Ερώτημα παραμένει ποιος θα διαχειριστεί τη διαθεσιμότητα 12.500 ατόμων, πώς θα διασφαλιστούν οι απολύσεις 2.000 ατόμων (δηλαδή το ζήτημα ΕΡΤ), αλλά και πώς θα προχωρήσουν άλλες τομές, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων εφτά τουλάχιστον Κυριακές. Ερώτημα παραμένει και η αντίδραση στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα λεφτά των δόσεων, που λειτουργούν ως μοχλός πίεσης και μπορούν να εγκριθούν τον Ιούλιο για να φτάσουν σταδιακά στην Αθήνα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες 8,1 δισ. Ευρώ.

Ενδεικτικές είναι οι πρώτες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δήλωσε πως «είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος πριν από τις θερινές διακοπές», υπογραμμίζοντας ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...