Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

“Γάμος” σε 70 λεπτά με καραμπόλες και έξι… μεσολαβητές

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για Σαμαρά και Βενιζέλο και πώς κατέληξαν στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τους Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργο Σαρρή

Δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα έχει από σήμερα το μεσημέρι η χώρα, με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να καλούνται να συμβιώσουν «γόνιμα» ο ένας από τη θέση του πρωθυπουργού και ο άλλος από τη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για περίπου 70 λεπτά και κατέληξαν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αφού έγιναν αρκετές καραμπόλες.

Από τα συνολικά 43 (με τον πρωθυπουργό) μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπου υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, τα έντεκα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, πέντε είναι «ελαφρώς χρωματισμένα» και τα 27 προέρχονται από τη Ν.Δ. Στο νέο υπουργικό σχήμα ορκίζονται συνολικά τέσσερις γυναίκες. Οι δύο για τη Ν.Δ. και οι δύο για το ΠΑΣΟΚ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα που μετείχαν στην κυβέρνηση απομακρύνθηκαν. Να σημειωθεί ακόμη ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν και δύο Λάκωνες, καθώς και ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποδέχθηκε (ως πιστός στρατιώτης της Ν.Δ.), αν και αρχικά είχε αντιρρήσεις, το υπουργείο Αμυνας.

Το κυβερνητικό κοντέρ από σήμερα μηδενίζεται και πολλά ξεκινούν από την αρχή. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και ένα συντονιστικό όργανο που θα αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο κομματικών σχηματισμών. Το όργανο αυτό, που πιθανότατα θα αποτελείται από έξι μέλη (τρία από κάθε κόμμα), θα αναλάβει να εξειδικεύσει τη νέα προγραμματική συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει και τις νέες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επί των οποίων υπάρχουν σκέψεις να ζητηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας του συντονιστικού αναμένεται να είναι ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που παράλληλα θα αναλάβει και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του κόμματος στη θέση της Φώφης Γεννηματά που υπουργοποιείται.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε αυταρχική και ο Πάνος Καμμένος της έδωσε τρεις μήνες ζωή.

Οι ακλόνητοι, οι εκπλήξεις και οι δέκα πρωτάρηδες  

Ακλόνητα στη θέση τους παραμένουν 17 μέλη της κυβέρνησης. Ητοι, όλο το οικονομικό επιτελείο (Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης), όλο το υπουργείο Ανάπτυξης (Χατζηδάκης, Σκορδάς και Μηταράκης), ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης με υφυπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς επίσης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης με τον αναπληρωτή του Μάξιμο Χαρακόπουλο και ο εκπρόσωπος Τύπου Σίμος Κεδίκογλου. Ουκ ολίγοι είναι όσοι άκουσαν για πρώτη φορά ότι μετέχουν σε κυβέρνηση. Αυτοί είναι οι εξής δέκα: Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Λεωνίδας Γρηγοράκος (υφυπουργός του), Ακης Γεροντόπουλος (υφυπουργός Εξωτερικών), Αθανάσιος Δαβάκης (υπουργός Εθνικής Αμύνης), Συμεών Κεδίκογλου (υφυπουργός Παιδείας), Κώστας Γκιουλέκας (επίσης υφυπουργός Παιδείας), Γιάννης Ανδριανός (υφυπουργός Πολιτισμού), Βασίλης Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας) και Ζέττα Μακρή (υφυπουργός Υγείας).

Τέλος, άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι έμεινε εκτός θώκου ο Μάκης Βορίδης, αν και το όνομά του ακουγόταν πολύ για υπουργοποίηση, εν αντιθέσει με τον Γιάννη Μιχελάκη που κανείς δεν τον υπολόγισε, καθώς ήταν πρόεδρος στο Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τέλος, παρατηρεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι απαρτίζουν από μόνοι τους ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Μετρήστε: Σίμος Κεδίκογλου, Σοφία Βούλτεψη, Παντελής Καψής, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μιχελάκης. 

Τα κρίσιμα υπουργεία που «χτυπά» η τρόικα

Πέντε είναι τα υπουργεία στα οποία η τρόικα έχει εστιάσει την προσοχή της και ασκεί πιέσεις. Τρία από αυτά δεν άγγιξε ο ανασχηματισμός. Το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού έχει εξασκηθεί στο «στύψιμο» μισθωτών και συνταξιούχων. Μαζί του ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Το υπουργείο Ανάπτυξης που με το Οικονομικών έχει κυρίαρχο ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις και το οποίο δεν αλλάζει επίσης σύνθεση με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη και υφυπουργούς τον Θανάση Σκορδά και τον Νότη Μηταράκη. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έπρεπε να είχε «τρέξει» τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πολιτικός με βαθιά μεταρρυθμιστική νοοτροπία) με υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ενα άλλο κρίσιμο υπουργείο που περνά από την κρησάρα των τροϊκανών είναι το υπουργείο Εργασίας που έχει το μεγάλο «αγκάθι» της ανεργίας και το οποίο καλείται να διαχειριστεί και πάλι ο Γιάννης Βρούτσης με υφυπουργό τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Και τέλος το υπουργείο Υγείας, στο οποίο το αμέσως προσεχές διάστημα ο επικεφαλής θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτή των «λουκέτων» σε νοσοκομεία με φόντο τη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ. Στην «καυτή» καρέκλα του υπουργείου θα καθίσει ο Αδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργούς τον Αντώνη Μπέζα και τη Σοφία Βούλτεψη.

Τέσσερις οι γυναίκες

Ανδροκρατούμενο είναι και το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντάμε μόλις τέσσερις γυναίκες. Καταρχάς, την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη που παραμένει υπουργός Τουρισμού, καθώς κρίνεται ότι το έργο της μέχρι και σήμερα ήταν επιτυχημένο. Αλλωστε αναμένουμε για φέτος ρεκόρ τουριστών (πληροφορίες μιλάνε για 14.000.000 επισκέπτες). Ηταν από τους λίγους υπουργούς που ακούγονταν εδώ και ημέρες ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί. Από εκεί και πέρα, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου θα βρίσκονται οι προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ κυρίες Εύη Χριστοφιλοπούλου (ως αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και η Φώφη Γεννηματά (ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας), που έχουν… ένσημα και από το παρελθόν, καθώς αμφότερες μετείχαν στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Αργά χθες το βράδυ η βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη  που θα αναλάμβανε υφ. Υγείας τελικά δεν δέχτηκε και έτσι τη θέση της παίρνει στο υπουργείο η Ζέττα Μακρή.

2 Στον Καψή οι αρμοδιότητες της νέας ΕΡΤ Απώλεσε την αρμοδιότητα της πάλαι ποτέ ΕΡΤ ο Σίμος Κεδίκογλου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε θέση υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την οποία καταλαμβάνει ο πολύπειρος δημοσιογράφος Παντελής Καψής. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει καθήκοντα σε κυβέρνηση, καθώς τον Δεκέμβριο του 2011 είχε αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Η πρόταση προς τον κ. Σαμαρά για το εν λόγω πρόσωπο έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κεδίκογλου παραμένει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά τα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό περί αποχώρησής του εξαιτίας των χειρισμών στο θέμα της ΕΡΤ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Γιάννης Μιχελάκης

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γιάννης Στουρνάρας

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος

Υφυπουργοί: Δημήτρης Κούρκουλας, Ακης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργοί: Θανάσης Σκορδάς, Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργοί: Κ. Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού: Ιωάννης Ανδριανός

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Β. Κεγκέρογλου

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Αδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χαρ. Αθανασίου

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Επικρατείας

Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης

Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση: Παντελής Καψής

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι

{{-PCOUNT-}}75{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...