Ομαδικοί τάφοι για νεκρά βρέφη

Οι γονείς δεν δύνανται να κάνουν εκταφή, καθώς δεν μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός! Γροθιά στο στομάχι η έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η αποκάλυψη ότι εν έτει 2013 στα νεκροταφεία της πρωτεύουσας της Ελλάδας θάβονται νεκρά βρέφη σε ομαδικούς τάφους, με αποτέλεσμα οι χαροκαμένοι γονείς να μην μπορούν να προχωρήσουν στην εκταφή τους! Τα όσα έφερε στο φως η έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη μοιάζουν με γροθιά στο στομάχι… Αφορμή για να ξεδιπλωθεί η ανατριχιαστική ιστορία στάθηκε η καταγγελία μητέρας που έχασε στις 22 Ιανουαρίου του 2009 το μωρό της στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ» και η οποία δήλωσε ότι «το έθαψαν σε ομαδικό τάφο και αρνήθηκαν την εκταφή του».

Ο νόμος

Οπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη: «Πολίτης κατήγγειλε στον Συνήγορο την ομαδική ταφή του βρέφους της και την άρνηση της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων να επιτρέψει την, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παράδοση στη χώρα μας, εκταφή της σορού του». Η νομοθεσία (άρθρο 2 του ν. 445/1968) ορίζει τη διαδικασία για τον ενταφιασμό των νεκρών και ειδικότερα το άρθρο 37 του ν. 344/1976 προβλέπει τα περί θανάτου των νεογνών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας το 2009, «τα νεκρά νεογνά θα πρέπει να τυγχάνουν της μεταχείρισης που επιφυλάσσεται και στους ενήλικες νεκρούς. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για υποχρεωτική φύλαξη κάθε σορού του νεογνού ατομικά. Οι σοροί των νεογνών θα πρέπει να ενταφιάζονται με διακριτό ατομικό τρόπο κατόπιν έκδοσης εξατομικευμένων ληξιαρχικών πράξεων».

Η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε όντως πραγματοποιηθεί ομαδική ταφή, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού των πτωμάτων και αυτό θα ήταν εμπόδιο στην εκταφή της σορού του συγκεκριμένου βρέφους. Τελικά, οι αρμόδιοι προχώρησαν στην εκταφή και στην αναγνώριση της σορού και η μητέρα κατάφερε να βρει το νεκρό παιδί της.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ