Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Εφιάλτης με τη δόση σε… δόσεις

Πλήγμα για την οικονομία αν τα 8 δισ. ευρώ δοθούν τμηματικά – Τα τέσσερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και οι απαιτήσεις της τρόικας

Δεν ήρθε με καλές διαθέσεις η τρόικα, και αυτό φαίνεται από το εφιαλτικό σενάριο που κυκλοφόρησε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, σύμφωνα με το οποίο «δεν αποκλείεται η δόση των 8 δισ. ευρώ να δοθεί σε δόσεις»!

«Τα πράγματα είναι πράγματι δύσκολα. Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ώς το Eurogroup της 8ης Ιουλίου» σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος, εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Μπέζας, Ζέττα Μακρή, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Μιχελάκης.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες υπάρχουν πολλά αγκάθια, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό (που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων), το χαράτσι στα ακίνητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και οι νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στην «κορυφή» των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημόσιων υπαλλήλων, καθώς άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου. Αγνωστο όμως είναι αν θα συμφωνήσουν μαζί του και οι δανειστές μας.

Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014. Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα, με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η τρόικα ζητεί την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεών της είναι πως εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Ακόμη, στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορούν τόσο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...