Νέος ιός-εκβιαστής που κλειδώνει υπολογιστές

Ουκρανοί χάκερ έφτιαξαν αμέσως παραλλαγή για να μπλοκάρουν τα αρχεία με δήθεν μήνυμα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε χρόνο μηδέν έριξαν στο Διαδίκτυο νέα παραλλαγή του ιού που μπλοκάρει τον υπολογιστή με δήθεν μήνυμα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παράνομη διακίνηση παιδικού πορνό οι Ουκρανοί χάκερ, που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ελλήνων χρηστών του Internet. Μάλιστα, πρόλαβαν να πάρουν χρήματα από δύο Ελληνες οι οποίοι έπεσαν θύματά τους για να «ξεκλειδώσουν» τους υπολογιστές τους!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», η νέα παραλλαγή του ιού «κρυπτογραφεί» και κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή. Από τη στιγμή που ο χρήστης αντιληφθεί τι έχει συμβεί στον υπολογιστή του, αρχίζει ο εφιάλτης του… Οι προσπάθειές του να τα ξεκλειδώσει πέφτουν στο κενό. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή, όσες γνώσεις κι αν διαθέτει. Κι αυτό φροντίζουν να του το καταστήσουν σαφές οι διαδικτυακοί εκβιαστές, «βομβαρδίζοντάς» τον με αλλεπάλληλα μηνύματα στην επιφάνεια εργασίας της συσκευής του!

Τα μέλη της διεθνούς σπείρας ενημερώνουν τον χρήστη ότι για να ξεκλειδώσει τα αρχεία του χρειάζεται έναν περίπλοκο κλειδάριθμο που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους. Για να του τον αποστείλουν, όμως, του ζητούν να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό! Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», οι δύο Ελληνες που έχουν πέσει θύματα του άμεσου εκβιασμού από τους Ουκρανούς χάκερ αναγκάστηκαν να καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό ποσά που έφτασαν ακόμη και τα τριακόσια ευρώ προκειμένου να ανακτήσουν την πρόσβαση στα αρχεία τους!

Το γεγονός ότι και τα δύο θύματα της νέας παραλλαγής του ιού είναι επαγγελματίες και είχαν αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους αρχεία απαραίτητα για την εργασία τους δείχνει στους ειδικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι η διεθνής σπείρα επιλέγει με ακρίβεια τους στόχους της, ώστε να εξασφαλίσει ότι ο καθαρός εκβιασμός τους θα έχει άμεσο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό έχουν θησαυρίσει από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Οι εκβιασμοί που ξεκίνησαν με τα μηνύματα-μαϊμού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συνεχίζονται με τη νέα παραλλαγή του ιού αποτελούν πλέον παγκόσμιο φαινόμενο που απασχολεί έντονα τις διεθνείς αστυνομικές Αρχές. Στατιστικά, μόνο στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα χρήστες του Διαδικτύου «τσιμπάνε» κάθε μήνα το δόλωμα με το δήθεν μπλοκάρισμα του υπολογιστή τους από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πληρώνουν τα εκατό ευρώ για το ξεκλείδωμα της συσκευής!

Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τη χώρα μας οι χάκερ εισπράττουν τον μήνα χίλια ευρώ κατά μέσο όρο! Οπως έχει διαπιστωθεί από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές υπηρεσίες, όμως, οι εκβιασμοί έχουν απλωθεί σαν… επιδημία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, αποφέροντας τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στους εμπνευστές του ιού!

Πώς στήνουν την παγίδα

Οι χάκερ πρώτα παρακολουθούν στενά όσα καταχωρούνται σε έναν υπολογιστή και έπειτα χτυπούν… Το ένα από τα θύματα της νέας παραλλαγής του ιού ήταν αρχιτέκτονας που είχε αποθηκευμένα στον υπολογιστή του αρχεία με δεκάδες δεδομένα της εργασίας του, χωρίς τα οποία ήταν αδύνατο να προχωρήσει τις δουλειές του. Κατά συνέπεια, έπρεπε να πληρώσει αμέσως τα διακόσια ευρώ που του ζήτησαν για να «ξεκλειδώσουν» τον υπολογιστή! Τουλάχιστον, όμως, στάθηκε τυχερός, καθώς οι διαδικτυακοί εκβιαστές φάνηκαν συνεπείς και του έστειλαν μέσα σε δώδεκα ώρες τον κλειδάριθμο που του επέτρεψε να ανακτήσει τα αρχεία του!

Η συμβουλή που δίνουν οι ειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση προσβολής ενός υπολογιστή από τον ιό είναι να γίνει αμέσως format και άμεση καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία. Μάλιστα, συνιστούν να μην ενδώσει ο χρήστης στον εκβιασμό και να μη στείλει χρήματα στους χάκερ, καθώς έτσι τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ