Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Το… «λευκό» πραξικόπημα της Αιγύπτου

Ο στρατός της χώρας πήρε την εξουσία από τον ισλαμιστή Μόρσι και την έδωσε στους «λαϊκούς».

Μεσολαβητής για την αλλαγή καθεστώτος αποδεικνύεται ο αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος πήρε την εξουσία από τον ισλαμιστή Μόρσι και την έδωσε στους «λαϊκούς», τους οποίους φυσικά ελέγχει απόλυτα. Η Δύση δηλώνει «ανήσυχη για τη δημοκρατία», ωστόσο ουδείς χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» ό,τι έγινε στην Αίγυπτο, γεγονός που οδήγησε την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» να κάνει λόγο για «λευκό πραξικόπημα». Οσο για τα φημολογούμενα παζάρια ανάμεσα στον Μόρσι και τους στρατιωτικούς, φαίνεται πως δεν είχαν αποτέλεσμα, μια και ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του ανατραπέντος προέδρου, αλλά και των κορυφαίων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.225l93l98l96

«Οι στρατηγοί έβαλαν πάλι σε τάξη την αιγυπτιακή κοινωνία. Πραξικόπημα; Ετσι μοιάζει. Ενα “λευκό” πραξικόπημα όμως, αφού χρησιμοποιήθηκε μεν στρατιωτική βία, αλλά ο στόχος δεν φαίνεται να είναι η ανάληψη της εξουσίας από τον Στρατό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπερνάρντο Βάλι στη «Repubblica». Eτσι συνοψίζεται μέχρι στιγμής η αλλαγή σκηνικού στην εξουσία, η οποία πια βρίσκεται μεταβατικά στα χέρια του νέου προέδρου, Aντλι Μανσούρ, ο οποίος κάλεσε μάλιστα όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ακόμα και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Oμως ποια Μουσουλμανική Αδελφότητα; Ηδη εκτελούνται τα 300 εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος των στελεχών της, τα οποία οδηγούνται, αρχής γενομένης με τη σύλληψη του ηγέτη της Μοχάμεντ Μπαντίε, στην ίδια φυλακή που βρίσκεται και ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρόεδρος στου οποίου συνέβαλαν την ανατροπή. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι ασέβεια στη Δικαιοσύνη αλλά και ο θάνατος δεκαοκτώ ανθρώπων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Επίσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το… μη πραξικόπημα, ο Στρατός έκλεισε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επειδή μετέδιδαν το μήνυμα του Μόρσι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησαν και σε συλλήψεις δημοσιογράφων.

Τέλος, ενδεικτική της στάσης των ξένων δυνάμεων για τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο είναι η δήλωση του αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ. «Στο κάτω-κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν τον δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


 Ο μυστηριώδης νέος πρόεδρος Μανσούρ5596k8596j89

«Μυστηριώδης» είναι ο… διεθνής χαρακτηρισμός που δίνεται στον νέο, μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου, Αντλι Μαχμούντι Μανσούρ. Ο μέχρι προχθές επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο μάλιστα έγινε πρόεδρος μόλις τον Μάιο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1945, πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας το 1967 και ξεκίνησε τη διαδρομή του στις δημόσιες θέσεις το 1970. Το 1992 έγινε αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του. Ηταν εκείνος που προήδρευε των διαδικασιών του 2012 και οδήγησαν στην κατάργηση του νόμου «πολιτικής απομόνωσης», ο οποίος απαγορεύει στα μέλη του παλαιού καθεστώτος να πάρουν μέρος στις εκλογές. Αυτός ακριβώς ο νόμος επέτρεψε στον πρωθυπουργό της περιόδου Μουμπάρακ, Αχμάντ Σαφίκ, να θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Στο πορτρέτο του μεταβατικού προέδρου που δημοσιεύει το αιγυπτιακό σάιτ Masrawi, το οποίο τονίζει το γεγονός ότι λίγα πράγματα είναι γνωστά γι’ αυτόν, αφού δεν έχει πολλά πάρε-δώσε με τα media, επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια περίοδο «γρήγορων αλλαγών για τον Μανσούρ, που επί δέκα χρόνια είχε συνηθίσει να παίζει τον ρόλο του δεύτερου τη τάξει». Πάντως, μιλώντας γι’ αυτόν, ο δικαστής Χαμίντ αλ Τζαμάλ κάνει λόγο για έναν «ήσυχο, ήρεμο άνθρωπο που παίρνει ισορροπημένες αποφάσεις και σέβεται τη βούληση του αιγυπτιακού λαού». Αν και είναι ελάχιστα τα πράγματα που γνωρίζουν ακόμα και οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι γι’ αυτόν, οι αντιδράσεις στο Twitter ήταν μάλλον θετικές. Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν να τον συγχαρούν πολύ προτού ανακοινωθεί επισήμως το όνομά του από τον αρχηγό του στρατού! Υπήρχε μια δυναμική γύρω από το όνομά του από τις 30 Ιουνίου, όταν μια ομάδα που ονομάζεται «Ο λαός απαιτεί» μοίραζε ένα ψήφισμα στους διαδηλωτές, τους οποίους καλούσαν να το υπογράψουν. Το ψήφισμα αυτό ανέφερε πιθανά ονόματα που θα συνέθεταν τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου και μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του Μανσούρ.

Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Μέσα σε τέσσερις μέρες 91 βιασμοί στην Ταχρίρ

Διαστάσεις μάστιγας έχουν πάρει οι σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έχουν καταγραφεί ενενήντα ένας βιασμοί μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τέσσερις από αυτές τις γυναίκες χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, ενώ οι δύο μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο. Η μία γυναίκα χρειάστηκε επέμβαση, καθώς οι βιαστές της χρησιμοποίησαν ένα «κοφτερό αντικείμενο», το οποίο της προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς. Οι περισσότερες είχαν τραύματα από μεταλλικές αλυσίδες, ραβδιά και καρέκλες, αλλά και σημάδια από μαχαιριές. Σύμφωνα δε με τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει η αιγυπτιακή οργάνωση υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων «Nazra», τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στο έλεος των βιαστών τους έως και σαράντα πέντε λεπτά.


«Οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία»

Καθησυχαστικός για την κατάσταση της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου ήταν σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος. «Οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία και όλοι οι ομογενείς μας στη χώρα είναι καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι βλέπει την κατάσταση με αισιοδοξία. «Σήμερα ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου για ένα εξάμηνο, ώστε να προετοιμάσει τη διενέργεια των εκλογών σε έξι μήνες, να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και πάνω απ’ όλα ο λαός της Αιγύπτου να πάει μπροστά. Είμαι αισιόδοξος, γιατί είναι αμαρτία αυτός ο όμορφος λαός να ζει σε τέτοια φτώχεια και καθημερινά να πηγαίνει προς τα κάτω» εξήγησε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...