Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Γεύσεις Ελλάδας τρέλαναν την Ολλανδία!

Το «Morning Tales» του Γιώργου Μήτρακα με τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα έγινε… talk of the town!.

Τα εξαιρετικής ποιότητας «καλούδια» του «Morning Tales», του περίφημου ελληνικού καφενείου- παντοπωλείου στο Βαγκενίγκεν της Ολλανδίας, αποτελούν πια… talk of the town και έχουν ξετρελάνει τους κατοίκους της χώρας της τουλίπας. Εμπνευστής της ιδέας και ψυχή του εγχειρήματος είναι ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Μήτρακας, ο οποίος πήρε το ρίσκο και δημιούργησε μια ξεχωριστή ελληνική γωνιά με αγνά παραδοσιακά προϊόντα αλλά και παγωμένο φραπέ που γίνεται ανάρπαστο!

Επειτα από πολλά χρόνια σπουδών με κατεύθυνση την Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και μεταπτυχιακό στην ειδίκευση Food Product Design στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν, ο δαιμόνιος Ελληνας προσφέρει στους πελάτες του αχνιστές μπουγάτσες με κρέμα πασπαλισμένες με μπόλικη άχνη και κανέλα, πρόβεια γιαούρτια με… πετσούλα σερβιρισμένα με αγνό μέλι ή γλυκό του κουταλιού και λαχταριστές χωριάτικες πίτες με κριτσανιστό φύλλο που έχει ανοιχτεί στο χέρι και λιώνει στο στόμα!2226h85hj963

Η απόφαση

Μιλώντας στην «Espresso», ο 32χρονος Food Valley Ambassador εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξει το δικό του κατάστημα στο εξωτερικό, αποκαλύπτει ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που έχουν κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό των Ολλανδών και εξομολογείται τα μελλοντικά σχέδιά του, που δεν είναι άλλα από τη δημιουργία της αλυσίδας «Morning Tales»!

«Τον Αύγουστο του 2012, όταν τελείωσα τις σπουδές μου, ήμουν απελπισμένος από τις διατροφικές συνήθειες των Ολλανδών αλλά και από την κακοποίηση της ελληνικής κουζίνας από τους συμπατριώτες μας που έχουν κατάστημα στην Ολλανδία. Ετσι, αποφάσισα να προωθήσω τον θησαυρό μας που ακούει στο όνομα ελληνική κουλτούρα φαγητού και προχώρησα στη δημιουργία του “Morning Tales”. Η αρχική ιδέα μου ήταν να φτιάξω το “Greek Food Tales”, ένα καφενείο- παντοπωλείο που θα λειτουργούσε όλη μέρα και θα σέρβιρε από πρωινά έως τσίπουρα και μεζεδάκια το βράδυ. Ωστόσο, αναγκάστηκα να προσαρμοστώ στη νομοθεσία της Ολλανδίας, αφού εδώ το σερβίρισμα αλκοόλ μέσα σε παντοπωλείο απαγορεύεται. Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και σε απωθεί από το να γυρίσεις. Από την άλλη, νομίζω ότι με το “Morning Tales” βοηθώ κάποιους Ελληνες επιχειρηματίες και παραγωγούς που το αξίζουν».

Γραφειοκρατία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιώργος, το εφτάψυχο τέρας της γραφειοκρατίας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ελληνικού Δημοσίου, αφού συναντάται και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ολλανδία. «Δυστυχώς η γραφειοκρατία υπάρχει και εδώ και ειδικά όταν δεν μιλάς τόσο καλά τη γλώσσα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η διαδικασία της άδειας διήρκεσε γύρω στους τέσσερις μήνες! Το κατάστημα άρχισε να στήνεται στις αρχές του 2013 με πολλή προσωπική δουλειά, όπως γκρέμισμα τοίχων, τοποθέτηση γυψοσανίδων οροφής, βάψιμο, τρίψιμο και βάψιμο καρεκλών και τελάρων. Επίσημα ανοίξαμε στις 25 Μαρτίου, όχι λόγω εθνικής εορτής αλλά λόγω του Ευαγγελισμού, που ήταν το όνομα του πατέρα μου. Το “Morning Tales” λοιπόν ήταν η προσαρμογή του “Greek Food Tales” στον πρωινό του ρόλο πλέον… Το Tales στα ονόματα υπάρχει γιατί θέλω σιγά σιγά να αρχίσω να γράφω παραμυθάκια για όλα τα προϊόντα που θα περιέχουν και στοιχεία κουλτούρας-πολιτισμού καθώς και ιστορικά από τη χώρα μας. Εξ ου και το “Deli-Culture Cafe”!»

Heerlijk!

Ο ίδιος αναφέρει πως από την πρώτη κιόλας μέρα η στήριξη της τοπικής ελληνικής κοινότητας ήταν μεγάλη, αφού εκτίμησε την ποιότητα των προϊόντων του «Morning Tales». Ετσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η φήμη του καταστήματος ξεπέρασε τα όρια της πόλης, με αποτέλεσμα πολλοί Ελληνες που κατοικούν μακριά από αυτό να το επισκέπτονται συχνά για τις αγορές τους. Παράλληλα οι Ολλανδοί άρχισαν να πλησιάζουν διστακτικά και να δοκιμάζουν νέες γεύσεις με άρωμα Ελλάδας.

«Το δύσκολο με τους Ολλανδούς είναι να περάσουν την πόρτα! Αν αυτό γίνει, τότε η εμπιστοσύνη κερδίζεται πολύ εύκολα με την πρώτη γουλιά ή μπουκιά που θα γευτούν. Το καλό είναι πως προς το παρόν ακούω μόνο θετικά σχόλια. Αρχικά για τον χώρο, με τον οποίο όλοι εντυπωσιάζονται και ρωτάνε να μάθουν ποιος τον επιμελήθηκε. Μετά με το φαγητό, όπου η συνήθης απάντηση είναι το heerlijk (χέιρλικ), που σημαίνει κάτι σαν πεντανόστιμο. Η επιχείρηση μετράει μόλις τρεις μήνες ζωής και σίγουρα δεν μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Η αρχή είναι εξαιρετική αλλά πρέπει να κοιτάμε πάντα το καλύτερο. Στόχος μου είναι να έρθουν ακόμα περισσότεροι τροφικοί θησαυροί της χώρας μας εδώ και να διαδοθούν περισσότερο. Να διαδοθεί και η κουλτούρα μας. Αυτή που τα τελευταία χρόνια χάσαμε ακόμα και οι ίδιοι».333gh968h9h78

Ο θησαυρός

Λίγο πριν τον αποδεσμεύσουμε προκειμένου να ετοιμάσει μια λαχταριστή μερίδα ζεστής μπουγάτσας με κρέμα και ελληνικούς καφέδες στη χόβολη, ο Γιώργος μάς λέει: «Η Ελλάδα έχει έναν ανεκτίμητο θησαυρό που ακούει στο όνομα φαγητό και κουλτούρα φαγητού. Ας κοιτάξουμε να το προωθήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε, έστω και τώρα. Είναι κρίμα Ιταλοί (Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο) και Τούρκοι (Στραγγιστό Γιαούρτι Chobani) να πλουτίζουν χάρη σε εμάς κι εμείς να ψάχνουμε τα όνειρά μας σε μια καρέκλα στο Δημόσιο. Η Ελλάδα είναι πάντα στο μυαλό μου και με την πρώτη ευκαιρία την επισκέπτομαι. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι αναμνήσεις μου, όλα είναι εκεί».

Τα προϊόντα ποιότητας κάνουν τη διαφορά!

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος του «Morning Tales» και ποια είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν ξετρελάνει τους Ολλανδούς, αναγκάζοντάς τους να γίνουν πιστοί θαμώνες του καταστήματος; «Κατ’ αρχάς έχουμε τους καφέδες μας από τον Ουζούνογλου. Παραδοσιακός και φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη ή σκούρος αραβικός σερβιρισμένος με κάρδαμο. Επίσης φραπέ και νες και την κρύα μορφή του espresso και του cappuccino που εδώ τα ονομάζουμε ελληνικά! Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ακόμα και τους Ιταλούς φοιτητές να τρελαίνονται για τον “ελληνικό” cappuccino που δεν υπάρχει στη χώρα τους! Στα πρωινά, τώρα, έχουμε τα παραδοσιακά γιαούρτια της Φάρμας Κουκάκη, τα οποία, παρά την πετσούλα που πολύ τη φοβούνται, κάνουν θραύση, ειδικά το πρόβειο. Είτε σκέτα είτε σερβιρισμένα με μέλι Θάσου και Κρητωνάκια από το “Μάννα” ή με γλυκά του κουταλιού των Αφών Γεωργούλα. Επίσης αυτό που πάει ανέλπιστα καλά είναι το κεφίρ! Πέραν των γιαουρτιών, οι κοζανίτικες μπουγάτσες και χωριάτικες πίτες της οικογένειας Κορέλα είναι κάτι που κανένας δεν χάνει από τη στιγμή που θα μπει στο μαγαζί! Σε αυτά βάζουμε και τις σαλάτες και τα μαγειρευτά που ο ίδιος φτιάχνω με υλικά που βρίσκονται στα ράφια του μαγαζιού και πρέπει πλέον με τη νέα σεζόν να τα έχουμε σε καθημερινή βάση, μια και ο κόσμος τα ζητάει. Μεγάλη πέραση έχουν οι πιπεριές Φλωρίνης του Ναουμίδη και οι σάλτσες και μαρμελάδες του Παπαγιαννίδη. Ακολουθούν τα σιροπιαστά του Κανδύλα και τα παστελάκια της Γεύσις. Το ευχάριστο είναι πως πλέον άρχισαν να φεύγουν και τα όσπριά μας από την Αρωσις, ενώ αρχίζει και η εξοικείωση με το δυνατό Ξινόμαυρο του Ελινου! Ελπίζω και η νέα άφιξη με τα μέλια της Stayia Farm με κερήθρα, λεβάντα ή μαστίχα να έχουν ανάλογη απήχηση» λέει ο  Γιώργος Μήτρακας (φωτό).

Η κρίση, οι τεμπέληδες, ο καιρός και ο ρατσισμός

Ποια είναι η γνώμη των Ολλανδών πελατών για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και ποια τα σχόλια που κάνουν στον ίδιο για την, αν μη τι άλλο, τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας; Ο λόγος στον Γιώργο Μήτρακα: «Ευτυχώς, τελευταία έχουν σταματήσει τα πολλά, μια κι εδώ έχουν μια σχετική κρίση, δηλαδή πλέον μπορούν να πάνε διακοπές μόνο δύο φορές τον χρόνο και όχι τέσσερις όπως συνέβαινε παλαιότερα! Βέβαια υπάρχουν και… κολλημένοι που συνεχίζουν, όπως κάποιος μάνατζερ του πανεπιστημίου που σε περιοδικό και σε συνέντευξη για την ολλανδική μοναρχία δήλωσε πως η βασιλική οικογένεια δεν κοστίζει αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πεταμένα λεφτά! Παλιότερα λέγανε ότι δεν δουλεύουμε ποτέ, πως συνέχεια κάνουμε διακοπές, τρώμε και πίνουμε και πως έχουμε μια χώρα με υπέροχη θάλασσα και καιρό. Τότε η απάντηση που τους δίναμε ήταν… αφού είναι όλα τόσο ιδανικά στην Ελλάδα, εμείς γιατί φεύγουμε; Οταν ζεις στο εξωτερικό υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Η Ολλανδία είναι μια χώρα που σου δίνει δυνατότητες να εξελιχθείς, αν και πάλι εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και ο ρατσισμός δεν εκλείπουν, αλλά σίγουρα είναι σε μικρότερο βαθμό. Επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στον άνθρωπο και στη φύση. Στα αρνητικά είναι σίγουρα ο καιρός! Οποιος δεν το ζήσει από κοντά, δεν το καταλαβαίνει. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες των Ολλανδών αλλά και το χρήμα παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή τους».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...