Ερευνα-σοκ: Δεκάδες Ελληνίδες πωλούν τα ωάριά τους λόγω απελπισίας

Σε ιατρεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να πουλήσουν τα ωάριά τους, καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες Ελληνίδες, όχι όμως για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να βγάλουν τα προς το ζην! Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει την Ελλάδα του μνημονίου, δεκάδες γυναίκες αναγκάζονται να γίνουν δότριες γενετικού υλικού για να εξασφαλίσουν χρήματα που θα τις βγάλουν έστω και προσωρινά από το αδιέξοδο.

Στην απόφασή τους αυτή βοηθάει το γεγονός ότι δεν φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, καθώς καλύπτονται από την ανωνυμία που τους προσφέρει ο νόμος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αμοιβή της δότριας για τον πρώτο κύκλο ωοληψίας ξεκινάει από τα 3.000 ευρώ και φτάνει τα 5.000 ευρώ, ενώ για τις επόμενες φορές το ποσό ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ. Η κοπέλα που θα αποφασίσει να πουλήσει τα ωάριά της λαμβάνει τα χρήματα από το υποψήφιο ζευγάρι, φυσικά χωρίς… απόδειξη.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στο Λονδίνο. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2011 και 2012 από μέλη της εταιρείας με επικεφαλής τον καθηγητή Γκουίντο Πένινγκς του Ινστιτούτου Βιοηθικής στη Γάνδη του Βελγίου, βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 1.423 δωρήτριες – δότριες ωαρίων σε εξήντα κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε έντεκα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε ποσοστό 46% οι γυναίκες στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι δίνουν τα ωάριά τους καθαρά από αλτρουισμό, σε ποσοστό 32% από ένα συνδυασμό αλτρουισμού και ωφελιμισμού και σε ποσοστό 10% για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Αντίθετα, στην Ελλάδα το 40% των δωρητριών δηλώνει ότι δίνει τα ωάριά της καθαρά για οικονομικούς λόγους, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρωσία (47%). Σε ποσοστό 17% οι Ελληνίδες δωρήτριες δηλώνουν άνεργες, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν μία στις τρεις δωρήτριες (ποσοστό 30%) δηλώνει ανύπαντρη. Σύμφωνα με τον νόμο του 2008, η δωρεά ιστών και οργάνων στην Ελλάδα αποτελεί πράξη αγάπης και για τον λόγο αυτόν υποτίθεται ότι γίνεται χωρίς οικονομικό αντίκρισμα!

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ