Παρέδωσαν τα «λάφυρά» τους!

Η πρόσφατη σύλληψη την οποία αποκάλυψε η «Espresso» πανικόβαλε τους αρχαιοκαπήλους που σπεύδουν να απαλλαγούν από τη λεία τους.

Στα ίχνη μιας ακόμη μεγάλης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας βρίσκονται οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, μετά την ανεύρεση 350 πολύτιμων αντικειμένων της Κλασικής περιόδου και των Ελληνιστικών χρόνων στη Λάρισα. Στον εντοπισμό τους οδήγησε ο γνωστός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης που έχει καταφέρει αλλεπάλληλα χτυπήματα στα κυκλώματα των αρχαιοκαπήλων! Η νέα υπόθεση δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη σύλληψη του λογιστή μεγάλης μεταφορικής εταιρείας από τη Λάρισα, τη σύλληψη του οποίου στη μαρίνα του Φλοίσβου είχε αποκαλύψει στις 5 Ιουλίου η «Espresso». Φαίνεται όμως πως οι χειροπέδες στον 53χρονο που σκόπευε να ξεπουλήσει πάνω από χίλια μοναδικά στο είδος τους αντικείμενα της Νεολιθικής περιόδου προκάλεσαν πανικό σε άλλους επίδοξους αρχαιοκαπήλους!2263j56j89

Στη Λάρισα

Πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Τσούκαλης δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να του παραδώσει μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων στη Λάρισα. Παρά τους ενδοιασμούς του για το ενδεχόμενο παγίδας από τυχόν μέλη του κυκλώματος του λογιστή, ο ερευνητής δέχθηκε να πάει στη θεσσαλική πόλη. Ομως ειδοποίησε τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας με την οποία διατηρεί άριστη συνεργασία. Ο ερευνητής έφτασε στη Λάρισα στις 10.00 το πρωί της Τρίτης μαζί με δύο συνεργάτες του και το κλιμάκιο των αστυνομικών. Ο άγνωστος πληροφοριοδότης τούς κατατόπισε τηλεφωνικά πού θα έβρισκαν τα αρχαία, τα οποία, όπως είπε, είχε αφήσει σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο δίπλα στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην παλαιά εθνική οδό προς τον Βόλο, στα περίχωρα της πόλης.

Σε αλάνα

Πράγματι, λίγο αργότερα βρέθηκαν σε μια αλάνα με μπάζα όπου, όπως είχε υποδείξει ο άγνωστος συνομιλητής, υπήρχαν τσουβάλια από κάρβουνα. Μόλις τα άνοιξαν, αντίκρισαν δεκάδες αρχαιότητες τις οποίες παρέλαβαν οι αστυνομικοί. Οι ειδικευμένοι αρχαιολόγοι που τις εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για 306 πήλινες πυραμοειδείς και άλλες είκοσι πήλινες κωνικές αγνύθες, δηλαδή τα βάρη του αργαλειού, τα οποία δένονται πάνω στα στημόνια και τα τεντώνουν προς τα κάτω, καθώς και είκοσι τέσσερα πήλινα πηνία. Ολα τοποθετούνται χρονικά μεταξύ της Κλασικής περιόδου και των Ελληνιστικών χρόνων και παρελήφθησαν από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ