Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Ο ρόλος των φιλιών στον οργανισμό μας

Εκτός από απόλαυση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ανεβάζουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης!

Τα καλοκαιρινά φιλιά είναι καταγεγραμμένα πιο έντονα στο μυαλό μας, επειδή συνοδεύονται από την ξενοιασιά των διακοπών που τα κάνουν αυτόματα πιο απολαυστικά. Τα φιλιά όμως δεν είναι μόνο απόλαυση. Εκτός από τον ψυχολογικό ρόλο τους -εργαλείο αξιολόγησης για τις γυναίκες, εργαλείο πειθούς για τους άντρες, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν δείξει οι έρευνες- τα φιλιά φαίνεται να έχουν και πολυπαραγοντικό ρόλο στην υγεία μας.

Ενισχυτικά του ανοσοποιητικού: Ερευνα του 2003 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Physiology & Behavior» έδειξε ότι τα φιλιά μπορεί να βελτιώσουν τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα αλλεργιογόνα.

Κάνουν ό,τι και η γιόγκα: Μπορεί το φιλί να μη μας κάνει πιο ευλύγιστους, όμως μπορεί να επιφέρει την ίδια χαλάρωση που προκαλούν η γιόγκα και ο διαλογισμός. Ερευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, που έγινε σε πενήντα δύο ενηλίκους έδειξε ότι όσοι φιλιούνταν συχνά για διάστημα έξι εβδομάδων εμφάνιζαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα στρες, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έκαναν το ίδιο.

«Ντοπάρουν»: Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το αίσθημα της επιβράβευσης και του εθισμού ενεργοποιείται και όταν ένα ζευγάρι φιλιέται. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers πραγματοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου αντρών και γυναικών, ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες των συντρόφων τους με τους οποίους δήλωναν πολύ ερωτευμένοι. Διαπιστώθηκε ότι όταν τους κοίταζαν, «φωτίζονταν» οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη ντοπαμίνη.

Οταν τα γεννά παθολογία: Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα φιλιά, αλλά ψυχίατροι σε δημοσίευσή τους το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Psychiatry» ανέφεραν το πρώτο κρούσμα αυτού που περιέγραψαν ως ψυχαναγκαστικό φιλί. Επρόκειτο για έναν 18χρονο άντρα που φιλούσε ανεξέλεγκτα! Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι αλλοιώσεις στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το αίσθημα της επιβράβευσης αλλά και χαμηλό IQ μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτήν την ψυχοπαθολογία.

Μεγαλώνουν γρήγορα τα παιδιά: Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τρυφερότητα είναι πιο υγιή και ευτυχή από τα μωρά που δεν απολαμβάνουν το άγγιγμα και το χάδι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνας Αγγίγματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Τίφανι Φιλντ, όσο περισσότερο ένα μωρό απολαμβάνει την επαφή της μητέρας του τόσο περισσότερο αναπτύσσεται. Το άγγιγμα, ακόμα και με τα χείλη, διεγείρει τους υποδοχείς πίεσης σε ολόκληρο το σώμα του και το σώμα αντιδρά στο ερέθισμα αναπτυσσόμενο!

Ωστόσο προκαλούν και τερηδόνα: Πολλές έρευνες έχουν δείξει σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα mutans streptococci, τόσο σε μητέρες όσο και στα μωρά τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με υψηλά επίπεδα από αυτά τα βακτήρια έχουν μεγαλύτερα ποσοστά χαλασμένων δοντιών. Επανεξέταση των αποτελεσμάτων σαράντα έξι ερευνών που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Pediatric Dentistry» έδειξε ότι το σάλιο της μητέρας είναι η βασικότερη πηγή μετάδοσης αυτών των βακτηρίων στα παιδιά, ειδικά όταν οι μητέρες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις των βακτηρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...