Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

Το χρέος του Σμαραγδή στον μεγάλο Καζαντζάκη

Μέτα τα «El Grecο» και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ο βραβευμένος σκηνοθέτης ετοιμάζει νέα ταινία για τη ζωή του αξέχαστου συγγραφέα

Μια καρμική σχέση έρχεται να κλείσει ο Γιάννης Σμαραγδής με την ταινία του «Νίκος Καζαντζάκης». Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, που με τα αριστουργήματά του «El Grecο» και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» έβαλε την Ελλάδα στον κινηματογραφικό χάρτη, έρχεται να ταράξει για άλλη μία φορά τα… νερά. Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για επίσημες ανακοινώσεις, ο Γιάννης Σμαραγδής μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso» για το «Νίκος Καζαντζάκης», τις άσχημες κριτικές που έχει εισπράξει, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε. «Τα γυρίσματα θα αρχίσουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέσα στο επόμενο καλοκαίρι και θα ξεκινήσουμε βεβαίως από την Κρήτη που είναι η γενέτειρα του μεγάλου μας συγγραφέα, αλλά και δική μου» λέει ο σκηνοθέτης που αποκαλύπτει εξάλλου ότι τα γυρίσματα θα συνεχιστούν στην Γαλλία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στο όρος Σινά της Αιγύπτου και στην Κίνα.

«Μοιάζει να ήταν η μοίρα μου να κάνω ταινία τον Καζαντζάκη. Το σπίτι όπου γεννήθηκα απέχει 300 μέτρα από εκείνο όπου ήρθε στη ζωή ο συγγραφέας και άλλα 300 από την οικία του Ελ Γκρέκο. Τα τρία σημεία σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο» λέει ο Σμαραγδής που προφανώς είναι ευχάριστα «εγκλωβισμένος» σε ένα κάρμα που θα τον ακολουθεί μέχρι την… εκπλήρωσή του, αφού με την πραγματοποίηση της νέας ταινίας θα «κλείσει» ο ανοιχτός λογαριασμός με τους… γείτονές του. «Είναι ένα χρέος μου απέναντι σε αυτό τον μεγάλο συγγραφέα, με τον οποίο έτυχε να έχουμε γεννηθεί στην ίδια πόλη και είναι μάλιστα ο πιο πολυδιαβασμένος Ελληνας συγγραφέας παγκοσμίως, μετά τον Ομηρο» υποστηρίζει και η κουβέντα φτάνει στον πρωταγωνιστή που θα επωμιστεί την ενσάρκωση ενός ιδιαίτερου ανθρώπου. «Θα δείτε τον Καζαντζάκη σε τρεις ηλικίες. Παιδί, έφηβο (έως τριάντα ετών) και ώριμο. Οι ηθοποιοί για τις δύο τελευταίες περιόδους της ζωής του έχουν βρεθεί, το παιδί όχι ακόμη» είπε, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα. Οσο για το ποιοι είναι οι δύο… τυχεροί ούτε λόγος, ωστόσο μεταξύ τους έχουν γνωριστεί. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις επιλογές μου, όπως επίσης με χαροποίησε το γεγονός ότι διάβασαν το σενάριο και ενθουσιάστηκαν».

Εκεί όμως που ο Σμαραγδής έβαλε όλη του την… τέχνη στο casting είναι στην ανεύρεση του ηθοποιού που θα ενσαρκώσει τον Γιώργη Ζορμπά, τον ήρωα-σύμβολο του συγγραφέα, τον ρόλο που είχε ερμηνεύσει ο Αντονι Κουίν. «Θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και να το θυμάστε, το λέω, θα είναι καλύτερος από τον Κουίν». Κατά καιρούς ακούστηκαν τα ονόματα διαφόρων ηθοποιών για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ωστόσο αυτά δεν ισχύουν. «Γράφτηκε για τον Γιώργο Κιμούλη, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ. Δεν είπα ποτέ ότι θα παίξει τον Καζαντζάκη, αυτό το έγραψε ένας δημοσιογράφος χωρίς κανενός την έγκριση και μάλλον παρερμηνεύοντας αυτό που ιδιωτικώς είχαμε πει. Πρέπει να σας πω ότι τον πήρα τηλέφωνο τον Κιμούλη και του είπα “σε εκτιμώ πάρα πολύ, αλλά το μυαλό μου είναι αλλού για τον ρόλο αυτό”».

Η Μελίνα, ο Ντασσέν, οι εχθρικές κριτικές και οι οικονομικές δυσκολίες

Φυσικά και σε αυτή την ταινία θα δούμε το καστ να αποτελείται και από ξένους ηθοποιούς, ενώ -όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Σμαραγδής- μέσα στην ταινία θα υπάρχουν η Μελίνα και ο Ζυλ Ντασέν, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τον συγγραφέα όταν ετοίμαζαν την ταινία «Αυτός που πρέπει να πεθάνει», βασισμένη στο βιβλίο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Οσο για το αν θα δούμε τον φίλο του, Λάκη Λαζόπουλο, και σε αυτό το φιλμ, μας λέει: «Οταν θα βρω ρόλο αντάξιο του μεγάλου ταλέντου του, θα το μάθει πρώτος». Αν και ο Νίκος Καζαντζάκης έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως σκοτεινός και… βαρύς, ο επιτυχημένος σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι η ταινία θα είναι ευχάριστη, γιατί ο Καζαντζάκης ήταν ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος, του άρεσε μάλιστα να λέει ανέκδοτα και να κάνει αστεία. «Θα παρουσιάσω τον αυθεντικό Νίκο Καζαντζάκη που ήταν ένας εύχαρης άνθρωπος και έψαχνε πάντα ευκαιρίες να γελάει. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι ακούγανε το γέλιο του ένα χιλιόμετρο μακριά».

Οι κριτικές που δέχτηκε για το έργο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» ήταν σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικά αιχμηρές, ωστόσο ο Γιάννης Σμαραγδής δεν φοβάται να εκτεθεί στο κοινό. «Παρά το γεγονός ότι αγαπήθηκαν από το κοινό, τόσο το “El Greco”όσο και η τελευταία μου ταινία με πρωταγωνιστή τον Ιωάννη Βαρβάκη βρέθηκαν απέναντι από εμπαθείς και εχθρικές κριτικές. Ε, ας το ξανακάνουν να τριτώσει το πράγμα» λέει και συνεχίζει: «Το “El Greco”εισέπραξε σκληρότητα και εχθρότητα, έξι χρόνια μετά την προβολή του όμως κατατάσσεται μέσα στις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, πέμπτη στην κατάταξη. Αρα ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής και τελικά ο μοναδικός. Εγώ πάντως συγχωρώ όσους άσκησαν αρνητική κριτική». Ο πολυβραβευμένος Ελληνας καλλιτέχνης αντιμετώπισε ωστόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φαίνεται όμως ότι θα βρει αρωγούς στα πρόσωπα φίλων και ανθρώπων που πιστεύουν σε εκείνον. «Είναι πατριώτες που αναγνωρίζουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες προήλθαν από την προσπάθειά μου να κάνω μια ταινία για να αναδείξω τις ανώτερες ποιότητες των Ελλήνων. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να εξαλειφθούν τα χρέη και να συνεχίσω να υπηρετώ με το έργο μου την πατρίδα, αντί να είμαι στη φυλακή και ηθικά εξοντωμένος».

«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι φωτεινός άνθρωπος και δεν του πάει το μαύρο»

ΤΕΛΟΣ, ο σκηνοθέτης μιλάει και για το κείμενο που είχε γράψει μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας φωτεινός άνθρωπος και δεν του αναλογεί η σκοτεινότητα του μαύρου. Δεν του πάει. Και οι φωτεινοί άνθρωποι συμβάλλουν στον πολιτισμό του ψυχικού βίου». Οσο για το αν θα σκεφτόταν να ασχοληθεί με την πολιτική, πρώτη φορά δηλώνει: «Στο παρελθόν τρεις φορές μού πρότειναν να είμαι υποψήφιος σε τρία διαφορετικά κόμματα και μάλιστα στα δύο από αυτά να μπω στο Επικρατείας και στην Ευρωβουλή. Τότε αρνήθηκα, πρέπει όμως να σας πω, επειδή έχω βαθύ αίσθημα ευθύνης σε αυτή τη χώρα, αν η πρόταση γίνει από ανθρώπους που εκτιμώ, πιθανόν να το σκεφτόμουν».

ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...