Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διπολική διαταραχή

Η θεραπευτική προσέγγιση και η διαχείριση του προβλήματος

Τη γνωρίσαμε μέσω της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και εντυπωσιαστήκαμε που μια γυναίκα η οποία τα έχει όλα βασανίζεται από ένα ψυχιατρικό νόσημα. Η διπολική διαταραχή όμως, η ασθένεια των ακραίων «πάνω» και των «κάτω», μπορεί να αφορά τον οποιονδήποτε, αφού ρόλο στην εκδήλωσή της παίζει η ανισορροπία ουσιών στον εγκέφαλο.

Αυτή η ασθένεια απαιτεί δυναμική θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα, που φτάνουν να επηρεάζουν όλο το φάσμα της ζωής του ασθενούς. Η θεραπευτική προσέγγιση της διπολικής διαταραχής δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε φάρμακα.

Στη φαρέτρα της μάχης ελέγχου της διπολικής διαταραχής συγκαταλέγονται και μέθοδοι ψυχαναλυτικής προσέγγισης. Η συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στην προσπάθεια εκμάθησης μιας συμπεριφοράς στον ασθενή η οποία μειώνει το στρες, αλλά και τις αρνητικές σκέψεις. Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι οι οικογενειακές εντάσεις αποτελούν πυροδότη των εξάρσεων της διπολικής διαταραχής, συστήνεται η ψυχοθεραπεία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή και τους φίλους, ώστε να υπάρχει μια πιο υποστηρικτική στάση και από τους γύρω στη διαχείριση του προβλήματος.

Τέλος, με την ψυχοεκπαίδευση ο άνθρωπος που πάσχει από διπολική διαταραχή μαθαίνει σταδιακά να εντοπίζει τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης, ώστε να ζητάει εγκαίρως βοήθεια από τους ειδικούς. Τα σημάδια της κρίσης διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φάση της διπολικής διαταραχής.

Στη φάση της μανίας ο ασθενής νιώθει απόλυτη ευφορία, μη ρεαλιστική πίστη στις δυνάμεις του, έλλειψη κριτικής ικανότητας που τον ωθεί σε ρίσκα και καταιγιστικές σκέψεις. Αντίθετα, στη φάση της κατάθλιψης κυριαρχεί η αίσθηση της μοναξιάς, οι τάσεις αυτοκτονίας, τα προβλήματα ύπνου, η αλλαγή στην όρεξη για φαγητό, η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που παλιά τον ικανοποιούσαν.

Το βασικό πρόβλημα στη διπολική διαταραχή είναι ότι καθυστερεί η φάση της αντιμετώπισης, καθώς οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή αρνούνται να παραδεχθούν ότι έχουν πρόβλημα.

Κατερίνα Νικολοπούλου

[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ