Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Χρυσή» διαθήκη στα… αζήτητα!

Γιατί δεν εκτελείται η τελευταία επιθυμία πάμπλουτου γιατρού που άφηνε την περιουσία του σε κοινωφελείς σκοπούς

Στο σκονισμένο χρονοντούλαπο της Ιστορίας βρίσκεται κλεισμένη εδώ και δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μια αμύθητη κληρονομιά στον Βόλο, καθώς η Λερναία Υδρα της ελληνικής γραφειοκρατίας με σύμμαχό της το «τέρας» της αδιαφορίας φροντίζουν ώστε να μην ικανοποιηθεί η τελευταία επιθυμία του πλούσιου μακαρίτη!

Πρόκειται για τη «χρυσή» κληρονομιά του διακεκριμένου καθηγητή Μαιευτικής Δημήτρη Αντωνόπουλου, διευθυντή επί είκοσι έξι συναπτά έτη της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 1998 σε ηλικία 102 ετών. Δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του κι ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Βόλου, ο λαμπρός επιστήμονας φαίνεται να σύναψε μυστική, ιδιόγραφη διαθήκη, με την οποία και καθιστούσε σαφές ότι άφηνε την τεράστια περιουσία του σε κοινωφελείς σκοπούς.

Σύμφωνα με την διαθήκη, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, επιθυμία του ήταν να αφήσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχε σε ελβετικές και ελληνικές τράπεζες στον τόπο καταγωγής του, στην Ζαγορά Πηλίου, αλλά και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Ο εκλιπών όριζε μια πενταμελή διαχειριστική επιτροπή για να διευθετήσει την τελευταία του επιθυμία, η οποία ήταν να περιέλθουν στο νοσοκομείο και τον τόπο καταγωγής του ένας τραπεζικός λογαριασμός 50.000 ελβετικών φράγκων (το 1996) στην Εθνική Τράπεζα και ένας άγνωστου ύψους καταθετικός λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα -50 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με φήμες!-, ώστε να αγοραστούν ιατρικός εξοπλισμός και ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Από τον ελληνικό καταθετικό λογαριασμό να αγοράζονται ιατρικά μηχανήματα για το Κέντρο Υγείας και το νοσοκομείο του Βόλου μόνο από τους ετήσιους τόκους (!) των χρημάτων που θα μεταφέρονταν από την Ελβετία σε συνάλλαγμα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και να συντηρείται η βιβλιοθήκη Ζαγοράς.

Δύο μήνες μετά τον θάνατό του η διαθήκη βρέθηκε και μάλιστα δημοσιεύτηκε με δικαστική απόφαση. Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 1998 έως και σήμερα δεν έχει εκτελεστεί! Αιτία; Η μη έκδοση κληρονομητηρίου, η διαδικασία δηλαδή που ορίζει ο νόμος, ώστε να ακολουθήσει η εκκαθάριση του κληροδοτήματος. Η αίτηση δεν κατατέθηκε ποτέ μέχρι σήμερα! Τον Σεπτέμβριο του 2005 το πρώτο έγγραφο από το Γραφείο Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατευθύνεται προς τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, ώστε να λογοδοτήσουν. Στην Περιφέρεια παρατηρούν ότι ο φάκελος παραμένει άδειος στο αρχείο της υπηρεσίας από το 2000, οπότε τα προτεινόμενα από τον διαθέτη μέλη αποδέχθηκαν το λειτούργημα των εκτελεστών της διαθήκης. Ετσι καλούνται οι εκτελεστές της διαθήκης σε λογοδοσία.

Κανένα από τα μέλη δεν ενημερώνει για το αν διατέθηκαν τα χρήματα για την αγορά ασθενοφόρου, σύμφωνα με τη θέληση του διαθέτη, αν τα χρήματα από την ελβετική τράπεζα -σε συνάλλαγμα- μεταφέρθηκαν στην Εθνική και αν οι τόκοι διατέθηκαν για τους σκοπούς που όριζε ο διαθέτης. Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς να βρεθεί λύση… Μια λύση για την κληρονομιά, που θα έβγαζε από την οικονομική δυσχέρεια δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Γιούλη Σταρίδα

[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...